Ponedeljak 06.05.2013.
01:18
Danas

Srbi sa severa Kosmeta zovu na miting 10. maja

Miting u Beogradu 10. maja simbolično će da počne u 12.44
 

Protest je najavljen kao svesrpski. Očekuje se dolazak Srba sa celog KiM, iz Crne Gore, Republike Srpske i dijaspore, kao i predstavnika SPC. U proglasu je ističe da je ovaj skup, koji će simbolično početi u 12.44 sati na Trgu Republike, nestranački, zbog čega organizatori pozivaju građane da ne nose stranačka obeležja. Kako je dnevom listu Danas nezvanično rečeno, lista govornika i program protesta se još dogovaraju.

U DSS-u kažu da će ova stranka učestvovati na mitingu na koji "Srbi sa KiM pozivaju sve građane koji Kosovo smatraju delom Srbije i protive se Sporazumu iz Brisela“, ali da još nije odlučeno da li će se neko od njenih zvaničnika i obratiti. Očekuje se da protest podrži i SRS.

Za pokret Dveri, skup 10. maja je "datum za ujedinjenje patriotskog bloka". Boško Obradović, član Starešinstva Dveri, kaže za Danas da će ovaj pokret aktivno učestvovati mitingu kosovskih Srba.

"Cilj stvaranja patriotskog bloka je pre svega pružanje otpora sprovođenju Sporazuma Beograda i Prištine, kao i zahtev za ostavku vlade. Tek kasnije moguće su predizborne i postizborne koalicione saradnje. Dveri su učestvovale na svim dosadašnjim protestima protiv Sporazuma koje su organizovale i DSS, i SRS i patriotske organizacije. U Srbiji je potrebna protivteža koaliciji nastaloj od delova stare i nove vlade, a vodolednica je odnos prema KiM i ulasku u EU", objašnjava Obradović.

2024 © - Vesti online