Nedelja 05.05.2013.
03:56
S. A. - Vesti - Foto: M. Karović

Uz vas smo i kad smo daleko

Dopalo im se brdo od čokolade: Deca koja se leče na hematoonkologiji
 

I dok su njihovi zdravi vršnjaci prelep sunčan dan provodili u parkovima ili na izletištima sa roditeljima, petnaestak mališana moralo je i za praznike da ostane u bolnici. Boluju od teških malignih bolesti i za neke od njih prekid terapije doveo bi do pogoršanja zdravstvenog stanja.

Deca za primer

Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku, koja se odvija u školi "Žolio Kiri" u Montroju, dali su svoj doprinos ovoj akciji, pokazavši da u školi ne uče samo maternji jezik već ono ništa manje značajno poput ljubavi, saosećanja, humanosti...

 

Vršnjacima poželeli brz oporavak: Đaci iz Montroja
 

Akciju su ovoga puta podržala i deca koja pohađaju nastavu srpskog jezika u školi "Olivije Metra" u Parizu, napisala nam je učiteljica Danijela Stamenov.

Potrudili smo se da im bar tokom naše kratke posete priredimo praznični ugođaj, pa se na stolu za tili čas našlo mnoštvo čokoladnih zečića, jaja, poslastica uvijenih u bleštave šarene folije... Dvanaestogodišnji Miloš iz Prnjavora oduševljeno je prokomentarisao:

- Pravo brdo od čokolade!

Lekovi za "Svetog Luku"

Ilija Miki Vujović poslao je uz slatkiše i paket u kojem su se našli lekovi za pacijente koji imaju pulmoloških problema. Donacija će biti uručena apoteci milosrđa "Sveti Luka" u Beogradu.

 

Na sve misli: Ilija Miki Vujović
 

Oni će je podeliti onima koji često kucaju na njihova vrata tražeći lekove kojih u apotekama nema ili nisu u mogućnosti da ih kupe.

Dečica su se radoznalo okupljala oko stola, uzimala ono što im se najviše dopalo. Ali bilo je i onih koji su se u prvom trenutku uplašili "gužve" i pomislili da je stigla dežurna sestra, te da je na redu obavezno vađenje krvi. A to niko ne voli, bez obzira na to što na ovom odeljenju rade iskusne i pažljive sestre i što su ova deca navikla na razne bolne procedure u lečenju. Kada su videli da od toga nema ništa, ohrabrili su se i prišli. Nisu samo slatkiši izazvali njihovo zanimanje.

Crteži sa uskršnjim motivima koje su im poslali njihovi vršnjaci iz Pariza, učenici srpske škole iz Montroja, izazvali su iskreno divljenje. Četvorogodišnja Ana iz Teslića dugo je zagledala jedno lepo nacrtano šareno jaje živih boja. Pogledala sa druge strane i zamolila mamu da joj pročita šta piše...


"Srećan Uskrs, želim vam brz oporavak. Aleksandra."
Zaiskrila je suza u oku Anđeline mame, jer baš to je i njena najveća želja, da njena mezimica ozdravi, da sledeći praznik i sve naredne dočeka daleko od bolnice, u krugu svoje porodice, kao zdrava devojčica.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Iste poruke stigle su od Dejana, Stevana, Antonija, Katarine... Za svu decu koja će praznik dočekati u bolnici.

Pokloni za bolesnu decu
 

Baš to su poželeli i odrasli:
"Moji prijatelji i ja želimo da ova deca uživaju u praznicima, da budu hrabri i da se izbore sa bolešću. Tako mali, a već su se suočili sa velikim i ozbiljnim problemima. Zaslužuju našu podršku. Bićemo uz njih", poručio je Ilija Miki Vujović kojem su i ovog puta u organizovanju akcije pomogli: Svesrpska zajednica, Aca Marković, Dušan Cvejin, Rosa Lončar, Živka Mančić, Anica Hunjadi, Olga Rožić, Mića Aleksić, Filip Zarić, Zlata Savuljić, Mirko Đorđević, Vojkan Simić, Rada Živanović, Marko Jokić i učiteljica Danijela Stamenov. Posebnu zahvalnost inicijator akcije duguje i firmi "Fudeks" koja je kao i mnogo puta od sada organizovala besplatan prevoz.

Ni sestre nisu zaboravljene

Ovoga puta je dr Dragomir Đokić, koji predano brine o svojim malim pacijentima, bio na kraćem odmoru. Ali, prijateljima iz Pariza je poručio da im je, kao u uvek, zahvalan što misle na bolesnu decu i što su njihove akcije na njegovom odeljenju deo lepe i duge tradicije.

 

 I za praznike brinu o deci: Dežurne sestre Odeljenja hematoonkologije
 


Ilija Miki Vujović nije zaboravio i dežurne sestre koje u ove praznične dane predano brinu da deca na hematoonkologiji imaju svu potrebnu pažnju i terapiju, te je i za njih pripremio slatkiše, poželevši im srećne praznike.


- Hvala što su se vaši čitaoci i nas setili. Lepo je kad neko i na ovaj način pokazuje da ceni naš rad - poručile su vredne sestre sa Odeljenja
hematoonkologije.

Mališani koji se dugo leče na hematoonkologiji navikli su da ih se dobri ljudi iz Pariza uvek sete za velike hrišćanske praznike, da su uz njih u mislima i onda kada ne mogu da ih drže za ruku, teše i hrabre da izdrže na teškom putu do ozdravljenja. Ali, na svoj način oni su tu, da bar jedan dan učine lepšim, slađim i bezbrižnijim.

2024 © - Vesti online