Petak 03.05.2013.
19:08
dailymail.co.uk

Fejsbuk uzrokuje psihozu i halucinacije

Iako su svi učesnici istraživanja već imali probleme vezane za usamljenost, nijedan od njih nije imao istoriju psihoza ili narkomanije.

Foto: Ilustracija

''Kako raste broj korisnika interneta, tako se povećava i broj povezanih psihotičnih poremećaja. Kompjuterske komunikacije, kao što su Fejsbuk i grupe za "čet", veoma su bitni za razvoj psihičkih bolesti'', smatra vodeći istraživač na projektu, Uri Nican.

Studija je dovela do zaključaka koji ukazuju na ditektu vezu između psihotičnih epizoda i upotrebe interneta. Sva trojica pacijenata uključena u istraživanje tražili su utočište od usamljenosti, a utehu su našli upravo u intenzivnim virtuelnim odnosima. Iako su ovi odnosi na početku pozitivno uticali na pacijente, na kraju su ipak doveli do bola, izdaje i zadiranja u privatnost.

''Pacijenti su delili neke krucijalne karakteristike, kao što su usamljenost i ranjivost uzrokovani gubitkom voljene osobe, bili su relativno neiskusni u kontaktu sa tehnologijom, i nisu imali istoriju psihoza i zloupotreba narkotika'' rekao je Nican.

On dodaje da su se u svakom od slučajeva pojavili simptomi halucinacija, anksioznosti i zbunjenosti.

''Dobra vest je da su svi pacijenti, koji su dobrovoljno pristali na tretman, uspeli da se u potpunosti oporave, uz pomoć adekvatne brige i terapije'', zaključuje naučnik.

2024 © - Vesti online