Petak 03.05.2013.
12:29
Beta

Otkrivena spomen ploča Oliveri Marković

Spomen ploča otkrivena je 3. maja na rođendan glumice, a na tom postamentu napisano je: "U ovoj kući je živela dramska umetnica Olivera Marković (1925–2011), rođena i umrla na Čukarici".

Sin Olivere Marković, reditelj Goran Marković rekao je novinarima da je spomen ploča postavljena na kući u kojoj je ona provela skoro čitav svoj život, pored balkona sa kojeg je posmatrala svet.

Spomen ploča Oliveri Marković

"Ona je rođena na Čukarici u Lješkoj ulici, a umrla je u ovoj kući. Volela je Čukaricu i smatrala je to brdo svojim zavičajem. Pogled sa ovog balkona na neki način bio je njen svet", rekao je Marković.

On je dodao da ljubav Olivere Marković prema Čukarici ne treba da čudi, jer je njen deda Jovan Novaković bio prvi predsednik Opštine Čukarica, a ujedno i osnivač i vlasnik prve kožarske fabrike u Radničkoj ulici.

Marković je rekao da je inicijativa Opštine Čukarica da se postavi spomen-obeležje na kući Olivere Marković za njega bila neočekivana i da je bio veoma dirnut i počastvovan činjenicom da je ta uprava uvidela vezanost njegove majke za taj kraj.

"Mislim da je to lep početak jedne tradicije i da će svi koji budu živeli i proveli vek, ili bar deo života na Čukarici, o tome imati neku belešku", rekao je Marković.

Predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić rekao je da je Olivera Marković bila velika dramska umetnica, a takođe i izvođač romansi, sa veoma značajnim poreklom i korenima na Čukarici.

"Njen deda Jovan Novaković, bio je poreklom Čeh, a naselio se na Čukarici, prešao u pravoslavnu veru i 1911. godine kada je osnovana Gradska opština Čukarica postao njen predsednik", rekao je Gajić.

Gajić je dodao da je postavljanje spomen ploče na kući Olivere Marković prva u nizu sličnih akcija kojima će biti obeležena mesta na kojima su živeli poznati Čukaričani.

"Označićemo mesta na kojima su živeli ljudi koji su dali veliki doprinos ne samo srpskoj kulturi, već kao i Olivera Marković, ostavili traga na prostoru čitave bivše Jugoslavije i Balkana", rekao je Gajić.

2024 © - Vesti online