Petak 03.05.2013.
10:52
Glas Amerike

Vučiću, mi Srbi postojimo u Srbici, dođi da vidiš

Srbica, selo puno srpske dece. Od 330 stanovnika - više od 100 je dece
 

Srbi iz Srbije Vučiću poručuju da dođe da ih poseti, pa da se sam uveri da i oni postoje. A dok on ne dođe, danas ih je posetio kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

"Živi smo i zdravi i ima nas više od tri stotine. Mogao bi Aleksandar Vučić da dođe kod nas, da se uveri da postojimo i da vidi kako živimo", poručuju Srbi iz sela Banje i Suvo grlo koja se nalaze na teritoriji opštine Srbica, odnosno Skenderaj što je službeni kosovski naziv za ovu opštinu.

Kažu da su ogorčeni nedavnom izjavom prvog potpredsednika Vlade Srbije da u Srbici i Glogovcu nema Srba. "Ovde Srba ima, mi smo ovde opstali, mi smo izbegli bili načisto, samo je ostala omladina da čuvaju selo i to danju su čuvali, noću su bežali, u šumi su spavali da bi sačuvali selo, ali smo se svi vratili i živimo ovde normalno", kaže Milena Tomašević

"Poručio bih gospodinu Vučiću da dođe da se uveri da u sela Suvo Grlo i Banje žive Srbi i da ćemo ostati koliko god možemo", dodaje Božidar Tomašević predstavnik Srba u selu Suvo grlo.

Aleksandar Vučić je gostujući nedavno u emisiji "Stav Srbije" kazao da u Glogovcu i Srbici danas ne živi ni jedan Srbin, a da je pre 1999.godine u tim mestima bilo tek nekoliko Srba koji su, kako je rekao, uglavnom bili predstavnici tadašnje srpske vlasti.

Srbe, koji za prvog potrpedsednika Vlade Srbije ne postoje ili samo nije obavešten o njima, u međuvremenu su obišli ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić i gradonačelnik Srbice Sami Ljuštaku. I oni su Vučića pozvali da poseti Srbe u ovoj opštini.

"Nisam iznenađen da s vremena na vreme visoki zvaničnici iz Beograda kažu nešto što nije u skladu sa onim što jeste realnost na terenu. Svakako da ste i vi svedoci da ovde žive Srbi i ova poseta je danas najbolji primer i za vas predstavnike medija da možete da prenesete i na taj način obavestite gospodina Vučića da Srbi žive u opštini Srbica i to je dobro i da se mi nadamo da će njih biti u većem broju u budućnosti, da i oni koji su se možda odselili vrate, tako da ćemo na tom polju zajednički raditi i nadam se da će informacije u buduće sa terena ka Beogradu biti dosta realnije", rekao je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić

"To je bila jedna nesmotrena izjava tog ministra. Mislim, da bi on trebao da se bolje informiše jer u pitanju su građani srpske nacionalnosti, koji žive na teritoriji opštine Srbica i ja ih smatram kao građane Srbice. Oni su ovde živeli pre, tokom i posle rata, i smatram da oni imaju vrlo malo problema, zato što žive u ovoj opštini. Mogu slobodno da kažem da se nije dogodio nijedan teži incident u opštini Srbica. Više puta sam obilazio ova srpska sela, ova dva sela. Sedeo sam, razgovarao sam i pokušavao u razgovoru sa njima, da rešim njihove probleme i ostale njihove brige", kazao je Sami Ljuštaku predsednik opštine Srbica-Skenderaj.

Od 330 Srba koji žive u dva sela u opštini Srbica stotinak su deca. Prema zvaničnim podacima OEBS-a iz januara ove godine iu Glogovcu žive pripadnici srpske nacionalne zajednice.

2024 © - Vesti online