Petak 03.05.2013.
06:40
Dnevnik.hr

Naučnici upozoravaju: Nećemo doživeti sledeći vek

Foto: Ilustracija

Ekipa filozofa, matematičara i ostalih naučnika s Instituta za budućnost čovečanstva uglednog univerziteta Oksford došla je do zaključka kako je ovaj vek poslednji koji će čovečanstvo doživeti.

"U toku je trka između tehnoloških moći čovečanstva i naše mudrosti u korišćenju tih moći. Bojim se da bi čovečanstvo moglo da izgubi tu trku", rekao je upravnik Instituta na Oksfordu Nik Bostrom.

"Ovo bi moglo biti poslednje stoleće ljudskog roda jer nam tehnologija postaje moćnija od nas samih", rekao je Bostrom.

Na ranjivost čovečanstva već dugo upozorava i jedan od najcenjenijih fizičara Stiven Hoking. On smatra kako ćemo nećemo opstati još više od 1000 godina ako ne pobegnemo s ove planete.

Sintetička biologija, nanotehnologija i veštačka inteligencija područja su koju su nam znatno poboljšala kvalitet života, ali ista ta područja nam predstavljaju veliku pretnju za budućnost. Mogli bismo da se suočimo s nuklearnim uništenjem i ekološkim armagedonom.

"Razvijamo stvari koje bi mogle poći po zlu. Teško je biti siguran u pojedine rizike, neke faktore jednostavno ne možemo predvideti", smatra dr. Šon O'Hegirtaj s Instituta za budućnost čovečanstva.

2024 © - Vesti online