Četvrtak 02.05.2013.
22:10
Beta

Opština pomaže rađanje dece u Pirotu

Iz budžeta će izdvojiti 50 miliona dinara za socijalna davanja kako bi se stimulisalo povećanje nataliteta
 

Prema podacima iz popisa, broj stanovnika u opštini Pirot smanjen je za 5.799 ili za 9,2 odsto u odnosu na raniji popis. U toj opštini 2002. godine živelo je 63.791 stanovnika, a sada ih ima 57.992.

"Lokalna samouprava u cilju smanjenja depopulacije raznim merama pomaže kako bi se zaustavio negativni trend, povećao natalitet i zaustavila bela kuga u ovoj opštini", rekao je predsednik opštine Pirot Vladan Vasić.

Prema njegovim rečima, opština Pirot je ove godine u budžetu planirala 50 miliona dinara za socijalna davanja koja se odnose na stimulisanje povećanja nataliteta.

"Za prvo dete i nezaposlene majke planirano je ove godine 5,5 miliona dinara. Nezaposlene majke dobijaju godinu dana po 2.500 dinara mesečno, roditelji za prvorođeno dete dobijaju po 8.000, a za treće 3.000 dinara mesečno do njegove 18. godine", kazao je Vasić On je dodao da samohrani roditelji dobijaju 2.500 dinara mesečno i da je, pored te pomoći, za treće dete u porodici opština obezbedila besplatan boravak u vrtiću i besplatne udžbenike.

"Za treće dete u porodici koja prima socijalnu pomoć besplatna je užina. Finansiramo i dalje vantelesnu oplodnju. Ove godine je planirano milion dinara za deset bračnih parova. Pomoći ćemo opremanje Porodilišta pirotske Opšte bolnice sa milion dinara, a pomažemo i decu bez roditeljskog staranja", rekao je Vasić. 

2024 © - Vesti online