Četvrtak 02.05.2013.
19:14
Beta

Ekshumacija 44 žrtve akcije "Oluja"

Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je prošle sedmice da je reč o ekshumaciji posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti ubijenih u toj akciji
 

Predsednici komisija za nestale Srbije i Hrvatske Veljko Odalović i Ivan Grujić obišli su danas groblje u Zadru. Grujić je izjavio da među žrtvama ima pripadnika oružanih snaga, ali i civila, objavio je Večernji list na svom portalu.

"Ovo su poznata grobna mesta i ukop je bio obavljen prema međunarodnim konvencijama. Ovde su evidentirana 44 posmrtna ostatka, ali je moguć pronalazak i više posmrtnih ostataka", rekao je Grujić i dodao da će identitet žrtava biti poznat posle obrade, a prve rezultate očekuje za dva meseca.

Veljko Odalović rekao je da se za grobnicu u Zadru saznalo saradnjom komisija dve države koja je definisana međudržavnim sporazumima.

"Zna se koja je grupa ljudi tu pokopana, ali pričekajmo identifikaciju", dodao je Odalović.

Žrtve sahranjene u grobnici na gradskom groblju u Zadru asanirane su sa šireg zadarskog područja i sahranjene još 1995, navodi Večernji list.

Komisija za nestala lica Vlade Srbije saopštila je prošle sedmice da se ekshumacijom u Zadru nastavlja ekshumacija grobnica u regionu severne Dalmacije u kojima su pokopane žrtave stradale u akciji Oluja".

Taj proces počeo je 2001. godine ekshumacijama na gradskom groblju u Kninu, gde su izvađeni posmrtni ostaci 301 žrtve.

2024 © - Vesti online