Četvrtak 02.05.2013.
17:57
RTS

Da li je Šaip Muja glavni trgovac organima na Kosovu?

Šaip Muja osumnjičen da je bio jedan od ključnih organizatora mreže ilegalnih logora u kojima su zarobljenici bili mučeni, ubijani i u kojima su im uzimani organi
 


 


Vest da je Muja glavni osumnjičeni u novom slučaju, već nazvanom "Medikus 2" prvi je objavio prištinski dnevnik "Bota sot".


Muja je, kako se navodi u izveštaju Dika Martija, bio jedan od ključnih organizatora mreže ilegalnih logora u kojima su zarobljenici bili mučeni, ubijani i u kojima su im uzimani organi.


Njujorker je, u tekstu posvećenom trgovini organima na Kosovu, objavio da je Lutfi Derviši, koji je tokom prvog procesa u slučaju Medikus osuđen na osam godina zatvora, od Muje zatražio dozvolu da otvori kliniku. Muja je u to vreme bio savetnik za zdravstvo premijera Hašima Tačija.


Od marta do novembra 2008. godine u klinici Medikus izvedeno je više od 20 operacija.

Bliske veze sa švercerima oružja i droge

Biografija Šaipa Muje slična je svim ostalim pripadnicima "Dreničke grupe". Bio je studentski aktivista, da bi, kasnije, postao jedan od glavnih koordinatora Oslobodilačke vojske Kosova u Albaniji.


Posle rata, bio je ministar u Tačijevoj prelaznoj vladi, da bi kasnije postao političar i biznismen. Saborci iz OVK su ga nedavno optužili da je prisvojio deo donacija koje su albanski iseljenici slali za kupovinu oružja za OVK.


Ipak, uloga koju je odigrao tokom borvka u Albaniji učinila ga je jednim od najmoćnijih ljudi na Kosovu, blisko povezanim sa mrežama švercera oružja i droge.


Šaip Muja je rat proveo uglavnom u Tirani ili na severu Albanije, gde se sa Kadrijem Veselijem brinuo o "investiranju" desetinama miliona dolara koje su se slivale na račune OVK.

2024 © - Vesti online