Četvrtak 02.05.2013.
16:55
Telegraf

Sadamov ministar: Biološko naoružanje dobili smo od Španije i Nemačke

Tarik Aziz (77), ministar spoljnih poslova režima Sadama Huseina, kojeg je Irački sud osudio na smrt i sad čeka izvršenje presude
 

U intervjuu saudijskoj satelitskoj TV Aziz, jedini hršćanin u Sadamovoj vladi, prvi put je izneo u javnost nepoznate detalje iz vremena vladavine Sadama Huseina. On je teško bolestan, imao je četiri moždana udara.

Aziz smatra da je Sadam bio izuzetno jak i obrazovan čovek koji je mrzio slabašne ljude kao što su bili njegovi zamenici Ezat Al Duri i Jasin Ramadan.

- Uz to što su bili neobrazovani bili su i velike kukavice. Njegov san bio je stvoriti jak Irak u ekonomskom i vojnom pogledu. Sadam Husein sve je odluke donosio sam. Kada je okupirao Kuvajt, bio je u velikoj depresiji i zbog toga je doneo takvu odluku. U nekoliko navrata lično mi je rekao da mu je to bila najveće greška koju je učinio i da se ponovno rodi to nikad ne bi ponovio – rekao je Aziz.

Sadam Husein patološki je mrzio Jevreje, ali cenio i poštovao Zapad, rekao je Aziz.

On je rekao da mu je jednom prilkom Sadam rekao: “Tarik, šteta što si hrišćanin jer da nije tako bio bi predsednik Iračke vlade”.

- Iako je Sadam Husein bio veliki vernik nikada me nije podsticao da pređem na Islam. Iako sam živio u hršćanskom duhu, osećao sam se kao musliman – rekao je Tarik Aziz.

2024 © - Vesti online