Petak 03.05.2013.
08:00
B92, Vestionline

Kako da roštiljate kao zmajevi?

Uz pravilnu upotrebu roštilja - manje raka, a više punih stomaka
 


U svakom slučaju, rizik od nepravilne upotrebe posuđa, loše obrade hrane i nevođenja računa o higijeni mesa i ljudi, verovatno je isti kao i u slučaju druge hrane, pa vam mi zbog toga, kao i zbog boljeg ukusa roštilja, dajemo savete kako da vam ova božanska hrana bude ukusnija. A i manje kancerogena, kad je već moderno o tome pričati.


1. Roštilj treba da bude čist

Pre upotrebe uklonite ostatke zagorele hrane. Koristite četku.


2. Uklonite masnoću

Pre nego što stavite meso na roštilj, trebalo bi da se rešite suvišne masnoće - neka je ostane samo malo. Naime, i topljenje masnoće i dim koji se stvara zbog toga dovode do stvaranja štetnih heterocikličnih amina (HCA). I ne preterujte s uljem.


3. Ne sme da pocrni

Ma šta god da pečete, hrana ne sme da pocrni. Ako je hrana crna, jer ste je predugo pekli, nemojte je jesti jer je kancerogena.


4. Prirodni začini - marinada

Pre pečenja meso ili ribu najbolje je ostaviti u marinadi napravljenoj od svežeg bilja, jabukovog sirćeta ili limunovog soka. Dodajte i luk, biber i začinsko bilje. Osim što će poboljšati ukus, marinada će smanjiti nivo kancerogenih sastojaka.


5. Poslužite sos od paradajza

Budući da roštiljanje dovodi do nastanka opasnih supstanci, najbolju zaštitu pružiće vam antioksidansi, a oni iz paradajza su se pokazali vrlo delotvornim. Prilog ili sos od paradajza poslužite uz svaki roštilj.


6. Salata

Iskoristite roštiljanje kako biste jeli više povrća. Uvek poslužite i salatu.

2024 © - Vesti online