Subota 20.02.2010.
19:19 >> 19:43h
vecernji.hr, Vestionline

Sprečen "tajni" koncert hrvatskih neonacista

Udruženje mladih antifašista Zagreba je tokom dana, putem medija, alarmiralo javnost o nameri "Udruge Hrvatski nacionalisti“, da organizuje koncert nemačkog neonacističkog benda Blue Max, uz još dva hrvatska benda sličnog opredeljenja, negde u Hrvatskoj.

Predsednik mladih antifašista Mario Šimunković kaže da, ako je i došlo do otkazivanja koncerta, to može zahvaliti medijima, jer su upozorili javnost o mogućoj organizaciji opasnog događaja.

"Mediji su o tome obavestili policiju, koja se u ovom slučaju ponašala kao da je reč o nečem običnom, tj. valjda je očekivala da će neonacisti doći i uredno prijaviti organizaciju koncerta“, kaže Šimunković.

Međutim, on upozorava da vest o otkazivanju koncerta može biti dezinformacija kako bi se zavarali policija i javnost, jer je koncert u svakom slučaju bio planiran na tajnoj lokaciji.

Vest o koncertu koji bi se, prema dostupnim podacima do kojih su došli mladi antifašisti uključujući se u neonacističke forume, trebao održati "negde u okolini Križevaca", uznemirila je mlade, ali i stare Križevčane, koji se pitaju ko bi uopšte ugostio ljude koji veličaju nacizam i fašizam.

Tačnu lokaciju koncerta trebalo je da saznaju oni koji se u 18 sati okupe na zagrebačkoj železničkoj stanici, a pretpostavlja se da bi to moglo biti neko selo s Domom kulture, u široj okolini Križevaca, tj. neko od mesta sa železničkom stanicom.


Udruga Hrvatskih nacionalista je, kako pišu hrvatski mediji, radikalna grupa koja ima za cilj "rušenje postojećeg ustavnog pokreta i obnovu Nezavisne Države Hrvatske“.

Policijskoj upravi koprivničko-križevačke oblasti nije službeno prijavljeno nikakvo okupljanje ove vrste, a iz policije se tokom dana čulo da istražuje dojave koje je su primili.

2024 © - Vesti online