Sreda 01.05.2013.
20:29
Srna

Kina: Amerikanci, čuvajte se od Japana

Kinezi dobronamerno savetuju Amerikance
 

"SAD treba da pripaze na provokacije japanskih političkih lidera", rekao je Tijankai.


Prema njegovim rečima, Japan je glavni provokator u sporu zbog ostrva, a ne Kina. Kina i Japan su u sporu zbog grupe nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru, koje u Japanu nazivaju Senkaku, a u Kini Diaoju, i koja leže na velikim rezervama energenata.


Čui je rekao da se nada da Vašington neće žrtvovati dugoročne koristi zarad kratkoročnih, kada je reč o ostrvima Diaoju. SAD su, međutim, saopštile da nemaju stav u vezi sa teritorijalnim sporom dve države.


Kao dodatne izvore tenzija između Kine, Japana i Južne Koreje, kineski ambasador je izdvojio posetu japanskih političara spomeniku borcima Drugog svetskog rata, koje Kina i Južna Koreja vide kao simbol japanskog militarizma.


"Kakvu poruku Japan time šalje međunarodnoj zajednici", zapitao je kineski ambasador, dodajući da je nemoguće da to SAD ne vide.


Prošlog meseca članovi japanske vlade posetili su tokijski hram Jasukunji, u kojem se čuva uspomena na Japance poginule u više ratova koje je ta zemlja vodila od kraja 19. do polovine 20. veka. Među poginulima ima i onih koji su proglašeni ratnim zločincima.

2024 © - Vesti online