Sreda 01.05.2013.
13:33
Srna

Pomen stradalima u akciji ''Bljesak''

Parastosu su prisustvovali preživeli i porodice ubijenih, direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac, predstavnici Udruženja porodica nestalih "Suza" i predsjednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta.

Parastos žrtvama u crkvi Svetog Marka

Protojerej stavrofor Marinko Juretić rekao je u besedi da ožiljci ostaju kako bi podsećali na ono što su nevino stradali preživeli od zločinačke ruke.

"Neka je večni pokoj nevinim žrtvama. Molimo se za one koji su pronađeni i za one koji leže negde i ko zna da li ćemo ih naći", dodao je protojerej Juretić, koji je i sam izbegao iz Hrvatske.

Čedomir Marić iz Udruženja porodica nestalih "Suza" rekao je novinarima uoči početka parastosa da bi za porodice bilo ohrabrenje da se napravi pomak u pronalaženju ubijenih, napominjući da se tek prošle godine počelo sa ekshumacijama stradalih u "Bljesku".

"Odnos prema žrtvama nije promenjen na bolje, a porodicama je najbolnije što su nedavne presude hrvatskim generalima ohrabrile počinioce zločina i stvorile utisak da su nedodirljivi", dodao je Marić.

Posle parastosa, predstavnici Udruženja porodica nestalih "Suza" položili su vence i cveće na Spomen ploču srpskim žrtvama proteklih ratova, u neposrednoj blizini crkve Svetog Save na Tašmajdanu.

2024 © - Vesti online