Sreda 01.05.2013.
08:00
Vestionline

Kanadski naučnik: Jedite sline i bićete zdraviji

Oni znaju šta valja

Profesor Skot Naper traži od svojih studenata da istraže moguće zdravstvene koristi od konzumiranja sline iz svog nosa. On veruje da upravo to može da pospeši imunološki sistem, budući da se na taj način u telo vraća mala i bezopasna količina bakterija.

Njegova teorija zasnovana je na prethodnim sličnim koje tvrde da je poboljšana higijena dovela do povećanja broja alergija i autoimunih poremećaja. Profesorova studija uključuje deljenje studenata u dve grupe, u jednoj su oni koji jedu sline iz nosa, dok drugi ne učestvuju u ovom društveno neprihvatljivom ponašanju. Profesor će zatim posmatrati kako njihov imunološki sistem reaguje na nove navike.

Profesor Naper očekuje da će okupiti veći broj volontera, kako bi utvrdio da ljudi koji jedu sline jačaju svoj imunitet.

"Iz evolucijske perspektive, mi smo se razvili u vrlo prljavim uslovima, pa možda ta naša današnja želja za čistom okolinom i ne ide baš u našu korist", smatra ovaj profesor. Iako se njegove ideje čine suludim, profesor Naper nije usamljen u svojim razmišljanjima. Pojedine njegove kolege smatraju da imunološki sistem možemo poboljšati tako što grickamo nokte.

2024 © - Vesti online