Utorak 30.04.2013.
16:54
Beta

Dan garde: Vojska je ponos otadžbine

Garda kao oličenje vojske i države
 

"Knez Miloš je pre 183 godine od najsposobnijih vojnika u tadašnjoj Srbiji formirao Gvardiju što je bio začetak ne samo garde već i stajaće vojske. Svaki gardista, bivši ili sadašnji, oseća ponos što je deo te elitne formacije", rekao je Diković.

On je naglasio da Garda predstavlja "oličenje ne samo vojske već i države" jer svaka strana delegacija koja dođe u Srbiju, prvi utisak o zemlji i njenoj vojsci stekne pred svečanim strojem Garde.

"Vojska Srbije stekla je poverenje svojih građana i poštovanje u inostranstvu. Odani smo svojoj otadžbini i spremni da odgovorimo na sve bezbednosne izazove", rekao je Diković okupljenim gardistima.

Komandant Garde, general Milomir Todorović rekao je na svačanosti u kasarni na Dedinju da je Garda "bila, jeste i biće" elitna jedinica Vojske Srbije.

"Potrebno je mnogo rada i veštine da bi neko postao deo Garde. Pripadnost Gardi je čast i privilegija ali i velika obaveza", kazao je Todorović i dodao da je tokom druge godine rada sa potpuno profesionalnim sastavom, Garda VS očuvala visok nivo osposobljenosti i efikasnosti u izvršavanju zadataka u skladu sa raspoloživim resursima.

Obeležavanje 183. godišnjice postojanja Garde u Srbije završeno je svečanim defileom pripadnika te jedinice i vozila koja se nalaze u njenom sastavu.

Prva gardijska jedinica u Srbiji formirana je 6. maja 1830. godine u Požarevcu, naredbom knjaza Miloša Obrenovića. Ukazom iz 1838. godine, knjaz Miloš je ozakonio osnivanje Garde koja je 1883. reformirana i preimenovana u Kraljevu Gardu.

Sadašnja Garda Vojske Srbije nastala je 2006. godine, reformom Gardijske brigade.

2024 © - Vesti online