Utorak 30.04.2013.
02:59
Beta

Dinkić: Planirani prihodi budžeta nisu ostvareni

Podbacila naplata poreza: Mlađan Dinkić

"Podbacila nam je naplata poreza na dobit, iz prostog razloga što je prošlogodišnja dobit koja je osnovica za oporezivanje jako mala, jer je privreda bila katastrofalna - prošla godina je najgora ekonomska godina u poslednjih 12 godina", rekao je Dinkić u intervjuu za Blic.

Dinkić je dodao da će država imati oko 20 milijardi dinara manje prihoda od PDV-a, dok će oko sedam milijardi biti izgubljeno na akcizama na cigarete, zbog šverca rezanog duvana.

"Nećemo dozvoliti da se potroši onoliko koliko je moguće u budžetu nego ćemo to trošenje ograničiti ministarstvima različitim kvotama. Ključni segmenti tu neće biti pogođeni, odustaće se od nekih investicija ili od trošenja u sektorima koje treba da se
sprovedu kad su dobra vremena", rekao je on.

Ministar je dodao da će uštede biti postignute odmah, bez rebalansa, kroz odluku Vlade Srbije o smanjenju kvota pojedinim ministarstvima, uključujući i ono koje on vodi.

On je, takođe, najavio da će biti smanjene subvencije gubitašima ali da se ništa neće promeniti što se tiče plata i penzija.

Dinkić je dodao da je sadašnje poslovanje "Srbijagasa" u svakom slučaju neodrživo, jer ta kompanija ima 800 miliona evra dugova za koje su uzete garancije države i više od 200 miliona za koje nema garancija.

"Srbijagas nije platio NIS-u nijedan dinar na ime isporuke nafte još od 1. januara prošle godine. Ne plaćaju ništa. I ruski premijer Medvedev se obratio meni i premijeru Dačiću u Moskvi s molbom da se to pitanje reši. Takva politika je neodrživa", rekao je Dinkić i dodao da se radi o maltene najvećem gubitašu u Srbiji zbog čega je
potrebno korenito promeniti poslovanje te firme.

2024 © - Vesti online