Četvrtak 29.10.2009.
10:55
Tanjug

Kosor: SDP koči put u EU

Kosor se u sredu sastala sa predstavnicima stranaka vladajuće koalicije koji su dali podršku sporazumu, što je dobila i od većine opozicionih stranaka. Kako navode mediji, neke od partija odbile su da daju podršku dok se ne razjasni šta znači dodir slovenačkih teritorijalnih voda s otvorenim morem.

To bi po nekim interpretacijama značilo da Hrvatska poklanja Sloveniji deo svojih teritorijalnih voda.

Zbog odbijanja SDP-a, kao i ostalih hrvatskih stranki, da prihvati ili da principijelno podrži predlog sporazuma, otkazana je i vanredna sednica vlade. Da je sporazum bio prihvaćen, ministri bi mogli već u četvrtak da parafiraju sporazum na kongresu Evropske narodne stranke i onda poslati na usvajanje u Sabor.

Kosorova je za petak sazvala novi sastanak sa strankama opozicije i sednicu vlade, rekavši da dogovor mora biti postignut, jer u drugom slučaju postoji realna opasnost da će Slovenija opet nametnuti blokadu.

Predsednik SDP Zoran Milanović,koji je detalje sporazuma čuo od slovenačkog premijera Boruta Pahora kad je ovaj bio u Zagrebu, izjavio je da će se pregovori nastaviti u petak, jer im Kosorova mora dati objašnjenja, i dodao da ga interesuje šta o dogovoru misli predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

2024 © - Vesti online