Ponedeljak 29.04.2013.
14:45
Fonet

Čepurin: Rusija neće nezavisno Kosovo

Solidarnost sa Srbima na Kosmetu: Aleksandar Čepurin
 


"Rusija nije priznala, niti će priznati nezavisnost Kosova. Ne održava zvanične odnose sa Prištinom. Kosovo i Metohija, po svim parametrima međunarodnog prava, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, jeste srpska teritorija", naglasio je Čepurin.

"Danas, kao i pre, govorimo kako ne nameravamo da podstičemo Srbiju na ovu ili onu odluku. To je stvar same Srbije. Srpske vlade. Srpskog naroda", precizirao je Čepurin.

On je posebno istakao da smatra važnim "da se tokom regulisanja osigura bezbednost i budućnost Srba koji žive na Kosovu i Metohiji".

"Hteo bih još jednom da potvrdim svoju solidarnost sa Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji", istakao je Čepurin i ocenio da "u regulisanju konflikta pitanja bezbednosti i budućnosti kosovskih Srba predstavljaju kamen temeljac".

"I važno je da se to ima u vidu. I to moraju da shvate oni koji su pokušavali i pokušavaju da 'pritiskaju' Beograd iz inostranstva", napomenuo je Čepurin.

Po njegovoj "sasvim ličnoj proceni", Beogradu je važno da proračuna moguće varijante razvoja događaja. Da proračuna svoje korake. Da teži političkom jedinstvu zemlje u odnosu na to pitanje".

"Srbija je odlučila da dogovore po pitanju Kosova usaglašava s Evropskom unijom. Za nas se pitanje sastoji samo u jednom - koliko je to prihvatljivo za Srbiju, koliko odgovara njenim interesima, interesima Srba", naglasio je Čepurin.

Na Rusiju, kao i pre, potvrdio je Čepurin, "možete da računate kao na prijatelja i zemlju koja podržava interese Beograda i Srba".

Osvrćući se na evropske integracije Srbije, Čepurin je rekao: "Rusko rukovodstvo je, ne jednom, izjavljivalo da je evropski kurs suverena stvar Srbije, ali je za nas važno da on ne pričinjava štetu rusko-srpskim odnosima".

"Sa kretanjem Srbije ka EU prestaće da važi Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2000. godine i Protokol uz njega iz 2011. godine, što neće dozvoliti Srbiji da izvozi svoje proizvode bez carina, na primer, iste te poljoprivredne", ukazao je Čepurin.

On je napomenuo i da "neki ranije postignuti dogovori mogu biti otkazani".

2024 © - Vesti online