Ponedeljak 29.04.2013.
12:35
Z. Mirković - Vesti

"Rusi i crkva da sačuvaju Kosovo"

Strašan pritisak Zapada na Srbiju: Hajnc-Kristijan Štrahe
 

Kako ocenjujete dogovor postignut u dijalogu Beograda i Prištine?
- Jasno je da EU i SAD već dugo vrše ogroman diplomatski pritisak na Srbiju, posebno je bio izražen taj pritisak pred dogovor. EU je Srbiji dala obećanje da će, ako prihvati sporazum, doneti odluku o početku prijemnih pregovora. To je, međutim, sve nejasno. Poznato je da posle pristupanja Hrvatske, na duže vreme, neće biti daljih prijema članica i to treba jasno reći. Kad je u pitanju sam sporazum, treba jasno reći da Rezolucija UN 1244 nikada nije izmenjena. Ako se želi održivo rešenje potrebno je da se i Rusija uključi u razgovore i ono što traži SPC, a to je da o sudbini Kosova odluče građani na referendumu. Za Srbe na severu Kosova treba obezbediti autonomiju po uzoru na Južni Tirol.

Ikone u kabinetu

Lider FPO dopisnika "Vesti" primio je u svojoj kancelariji poslaničkog kluba stranke u austrijskom parlamentu. U kancelariji, na vidljivom mestu, na zidu su okačeni grb Republike Srbije urezbaren u drvo, kao i dve ikone.

Dogovor je već postignut, da li je moguće sada tražiti drugačije rešenje?
- Dogovor u Briselu je samo jedan korak, ali nije međunarodno obavezujući sve dok postoji Rezolucija 1244. Mnogi građani u Srbiji su razočarani pre svega zbog pritiska koji je vršen na tu zemlju. Treba uzeti u obzir istoriju Srba na Kosovu i Metohiji, zatim činjenicu da je bilo više od 150 napada na crkve i manastire i da se dogodio zločin pod međunarodnim nadzorom. Razumem da Srbi na severu strahuju da bi mogli biti ostavljeni na cedilu ovim sporazumom.


Zašto se EU stavila toliko, kako kažete, na stranu kosovskih Albanaca?
- Tu ima više faktora, između ostalih NATO baza ima geostrateške interese. Takođe je uvek bio razvoj jugoistočne Evrope vezan za stvaranje veštačkih islamskih država u Evropi. Pitanje je koji dalje strateški interesi postoje. Razumem iz istorije Srba njihov strah, jer oni su na svojoj koži osetili kako je biti tlačen 500 godina od Osmanske imperije. Koji narod na planeti je preživeo petovekovno tlačenje. To pokazuje koliko je snažan srpski narod, i koliko je uspeo da sačuva svoj identitet. To je nešto zbog čega imam ogromno poštovanje prema srpskom narodu.


Da li verujete da je Srbija mogla da odbije sporazum?
- Razni interesi su se odrazili u sporazumu, a među njima su bili ekonomski i socijalni. Srbija je deo Evrope, uvek je bila i ostaće. Srpski narod je najveći narod na jugoistoku Evrope, i bez Srba ne može biti održivog i trajnog mira na Balkanu. Zato treba to uzeti u obzir i neophodno je delovati bez pritiska i ucene.


Šta mislite o izvinjenju predsednika Srbije Tomislava Nikolića za ratne zločine u Bosni i Hercegovini?

- Smatram da je to odličan i bitan gest, i da je neophodno da svi, a u istoriji su svi narodi preživeli strahote, dramatične procese u Evropi, priznaju zločine. Međutim, nijedna strana se ne može isključiti, na svim stranama je bilo zločina.
Važno je, bez računanja ko je počinio više, priznati zločine i dela koja nikada više ne treba da se ponove.


Kako se odvija saradnja sa SNS-om, sa kojom ste potpisali sporazum o kooperaciji pre nekoliko godina?
- Imao sam oduvek partnerski odnos sa Nikolićem, a upoznao sam i Aleksandra Vučića u Beču. Imamo pozitivan nivo odnosa. Naravno, moram reći da ne želim da SNS i ove dve ličnosti EU i po ovom pitanje ne stavi pod pritisak.

2024 © - Vesti online