Ponedeljak 29.04.2013.
08:40
B92

"Nema naroda bez mitologije"

Ako izgubimo kulturu izgubićemo i sebe: Emir Kusturica, proslavljeni srpski reditelj
 

"Ni prošla vlada nije učinila više, ni ona iza nje...niko nije amnestiran niti posebno kriv. Krivicu ne treba tražiti ni locirati je tako, istorija će pokazati šta je bilo tamo...Ali zašto da se resava u avgustu, a ne u junu sledece godine? Ne treba da se fokusira i lepimo na nekog krivicu. Sve se to odvija pod idejom reklamnih kampanja“, rekao je Kusturica.

Pročitajte još:

* "Srbi sa Kosova ostavljeni neprijatelju"

On je dodao da nijedan narod ne postoji bez mitologije, i da ako izgubimo kulturu, izgubićemo i sebe. Govoreći nedavnom slučaju kada su se u javnosti pojavili snimci na kojima je navodno vladika Kačavenda, Kusturica navodi se "narod digao na  sveštenika" , a da sa druge strane su u redu filmovi o homoseksualcima i gej parada. Na konstataciju da je crkva ipak trebalo da se oglasi povodom ovog slučaja, Kusturica navodi da je crka institucija večnosti.

"Država je ukinula umetnike“

Reditelj smatra da je se "njegova misija“ privodi kraju, pošto počinje novi vek koji postaje najsmrtonosniji za ono čime se on bavi.

"Vreme uticaja umetnika na javnost je prošlo. Ne žalim za tim, ali treba da se konstatuje“, smatra Kusturica.

On objašnjava da su se uslovi promenili, pošto film ne može da bude isti medij koji je bio pre 15 godina, sada kada na "Jutjubu" može da se "sve dobije za 15 sekundi".

"Crkva je konzervativna institucija...njima je hiljadu godina ništa. Oni komuniciraju sa večnošću. Oni su van tih senzacija. Ne branim ja crkvu, ona će se sama odbraniti. Ali da tako često izlazi i da priča koliko tu ima homoseksualaca", kaže Kusturica i doda je da je to nepotrebno posebno u vremenu "gde je na snazi uzništavanje nacionalnih idioma, gde je crka na izrazenom mestu“.
 

Govoreći o prijateljstvu sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, on kaže da ono nije dokazano u praksi.

"Upoznao sam ga na velikom mitingu, i videli smo se posle još dva puta. Ideja o eksploataciji nikla je bila razlog da dođem u predsedništvo, i pokušao sam da mu objasnim mnoge stvari, između ostalog i ideju da je otvorena mogućnost ispitivanja nikla, i da mu objasnim da je to smrtonosno, i da u svetu ne postoji, postoji na par mesta, ali Srbija je poznata po neažurnosti...Posle nije bilo razvoja u odnosu“, kaže Kusturica.

Na pitanje ko je zlonameran prema njemu u slučaju sa izveštajem DRI, Kusturica kaže da ne zna.

"Ne mislim da je direktno to Nikolić uradio, ali u našim uslovima ideje i informacije se generišu iz ambijenta koji se stvara...ušao sam u spor sa gospodinom Bačevićem, a oni su prijatelji, ali...to je pitanje prošlosti“, kaže Kusturica i dodaje da nema više volje ni motivacije da bori kao što se borio dok je bio upravnik parka Mokra gora. Kusturica dodaje da je njegov naslednik sjajan čovek.

2024 © - Vesti online