Nedelja 28.04.2013.
14:14
Beta

Korhec: Autonomija treba da štiti i Mađara i Srbina

"Tim ljudima je u toj meri koprena na očima, da jednostavno ne primećuju da je to što govore, što traže i što čine, u kontuniranoj i nepomirljivoj uzajamnoj suprotnosti. Sam sam pristalica autonomije i otuda smatram da autonomija isto tako treba da štiti Mađara, kao Srbina", rekao je Korhec za novosadski "Mađar so".

Poštovanje identiteta Mađara: Tamaš Korhec

Po njegovim rečima, zahtevi građana srpske nacionalnosti za samoupravu potpuno su osnovani kako u Hrvatskoj, kako u Bosni i Hercegovini, kako na Kosovu, jer "principe treba poštovati".

"Onaj koji smatra da je u interesu ravnopravnosti i očuvanja identiteta potrebna autonomija, verodostojan je jedino ukoliko drži da njegov stav valja dosledno primenjivati, počev od Baskije, preko vojvođanskih Mađara, sve do kosovskih Srba", kazao je Korhec.

Povodom najavljenih izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Korhec je rekao da će nadležni republickci organi naići na "potpuni otpor" Nacionalnog saveta Mađara, ukoliko pokušaju da suze ovlašćenja tih tela manjinske autonomije.

"U skladu s našom snagom, trudićemo se da odbranimo naša ovlašćenja, jer je sužavanje stečenih prava protivustavno. U krajnjem i najgorem slučaju, stvar ćemo izneti pred Ustavni sud", poručio je Korhec.

2024 © - Vesti online