Subota 27.04.2013.
20:39 >> 22:36h
RTS

Ljajić: Mnogo razloga protiv referenduma

Najgore bi bilo da dođe do razilaženja stavova kosovskih Srba i Vlade Srbije po pitanju sprovođenja sporazuma: Ljajić
 

Rasim Ljajić je rekao da su svi svesni da će sprovođenje sporazuma biti teško, ali da je njegovo postizanje veliki korak napred zbog čega se danas Srbija u svetu

prepoznaju po dobru.

"Dobrom delu međunarodne zajednice pokazali smo da teške probleme možemo da rešavamo na demokratski način i da smo promenili matricu političkog ponašanja... I u međunarodnoj zajednici su svesni poteškoća koje mogu da uslede, ali je, pre svega, u našem interesu da se sporazum sprovede", rekao je Ljajić.

Govoreći o predstojećem sastanku Srba sa severa Kosova i državnog vrha Srbije, Ljajić je rekao da bi najgore što može da se desi bilo da dođe do razdvajanja stavova države i kosovskih Srba.

"Moramo da nađemo ono što je najmanji zajednički sadržilac jer bi najveći gubitnici bili upravo oni (Srbi) ako bi preduzeli korake koji su protiv državne politike. Iskustvo je pokazalo da je to nemoguća misija i moramo da nađemo strpljenja i načina da ih ubedimo da je ovo jedini ispravni put i nastavak borbe za kosovske Srbe na drugi način. Nije stavljena tačka, ovo je zarez", rekao je Ljajić.

RTK: Šta piše u planu implementacije sporazuma BG-PR?

Komentarišući zahteve za raspisivanje referenduma o tom pitanju, Ljajić je rekao da bi imalo smisla ulagati vreme i novac u te aktivnosti samo ako će Srbi s Kosova prihvatiti njegove rezultate.

"Svi drugi razlozi su protiv", rekao je Ljajić i dodao da je ovo trenutak kada političke elite treba da preuzmu odgovornost, iako to nije prijatno ni za Vladu ni za pregovarače.

Ljajić ocenjuje da je ovo vreme kada politička elita treba da preuzme odgovornost.

"Lakše bi bilo da je tim odbio sporazum. Osvojili bi političke poene a zemlja bi trpela štetu. Ipak, ovi ljudi su pokazali zrelost, odgovornost i hrabrost", smatra Ljajić.

Potpredsednik Vlade ne veruje da je realno da u kratkom periodu referendum, ako do njega dođe, obuhvati i promenu ustava.

"To je pitanje za jednu širu debatu u okviru parlamentarnih političkih stranaka", kaže Ljajić.

2024 © - Vesti online