Subota 27.04.2013.
18:56 >> 20:08h
Beta

RTK: Šta piše u planu implementacije sporazuma BG-PR?

Radio-televizija Kosova je došla do predloga plana implementacije Sporazuma Beograda i Prištine
 

U planu se navodi da će se Vlada Kosova odrediti pripremnu grupu koja će odrediti zadatke u pripremi statuta i formiranju asocijacije, odnosno zajednice. Radna grupa će raditi do održavanja lokalnih izbora. U tački četiri navodi se da će se rasformirati "ilegalne strukture bezbednosti" uključujući MUP, BIA i Civilnu zaštitu, i da će njihovi objekti biti zatvoreni.

Pripadnici Policije Kosova imaće određeni vremenski rok da se izjasne da neće primati plate od Vlade Srbije, dok će Vlada Srbije o tome doneti javnu odluku, navodi se u planu koji prenosi RTK. Vlada Kosova će otvoriti konkurs za radna mesta za pripadnike policije, prema kosovskoj zakonskoj proceduri i na taj konkurs mogu konkurisati oni koji nemaju kriminalnu prošlost. U planu se navodi da će MUP Kosova nakon te procedure imenovati regionalnog komandanta policije sa sever Kosova.

Plan predviđa i obustavu rada "paralenih tužilaštva i sudova".

"Predmeti koji su rađeni preko paralenih sudova i tužilaštva biće predati preko Euleksa", piše u planu. Dodaje se da će Kosovski sudski savet i Tužilački savet otvoriti konkurs za slobodna radna mesta sudija, tužilaca i administrativnog osoblja prema zakonima i procedurama predviđenim na Kosovu. Posle toga će Apelacioni sud u Prištini odrediti panel koji će suditi prema prirodi slučajeva u okviru Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

O tom planu juče u Briselu nije postignuta saglasnot između delegacija. Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je izjavio da je Priština prihvatila plan za sprovođenje sporazuma, a da je delegacija Srbije zatražila dodatno vreme za konsultacije o predlogu koji je stranama predao predstavnik kancelarije visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Fernando Đentilini.

Lokalni izbori u opštinama na severu će se održati istovremeno sa lokalnim izborima na celoj teritoriji Kosova, prema kosovskim zakonima i uz podršku OEBS-a, piše u tački 12.

Plan predviđa i uklanjanje barikada na putevima.

Takođe, prema planu, biće osnovana nadzorna grupa za implementaciju sporazuma koji će činiti premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Formiraće se stručne radne grupe za ostvarivanje svakog pitanja sporazuma, posebno za policiju, pravosuđe, asocijaciju to jest zajednicu i lokalne izbore, precizira se u jednoj od tačaka plana, dok je drugom predviđeno da se sledeći sastanak održi na nivou premijera, kako bi se odredili vremenski rokovi i potpisao plan za implementaciju sporazuma.

2019 © - Vesti online