Subota 27.04.2013.
12:41
Beta

Lorbek: Ostaje fajnal-for, nema plej-ofa

Radovan Lorbek i Roman Lisac

Lorbek je na druženju sa novinarima kazao i da klubovi uglavnom odlučuju o svemu u ligi i da imaju vlasništvo nad većim delom takmičenja, ali i da bi bilo moguće da klub sa Kosova u budućnosti nastupi u Jadranskoj ligi.

"Ovo je naša 12. godina i zadovoljan sam uspehom koji smo napravili. Mislim da je naš sistem bodovanja (za evropska takmičenja) bio pravedniji od sadašnjeg, ali šta da se radi. Ovo sada je promenilo tenzije oko polufinala i finala, pošto je polufinale sudbonosno. Sledeće godine će biti kao i ove, to je sigurno. Bilo bi logično da predjemo na plej-of, jer je to polufinale presudbonosno za sva četiri tima, što se videlo u četvrtak, kada su svi bili u nevidjenom grču umesto da igraju lepršavo", rekao je Lorbek.

Prvi čovek takmičenja kazao je da se plej-of neće uvoditi zbog problema sa terminima, a ne zbog odsustva želje.

"Nije problem u nama, nego u terminima. Povećava se broj utakmica Evrokupa, a mi ne želimo da udjemo ni u termin s domaćim šampionatima, jer onda ne bi bilo nacionalnih prvenstava. Situacija nije zrela za to. Ne znam kako će biti ubuduće, ali za sada ostajemo na 'fajnal foru'", rekao je Lorbek.

U Srbiji se često pominjalo da bi trebalo da se promeni upravljačka struktura lige, odnosno da klubovi iz Srbije budu medju vlasnicima. Poslednja inicijativa je došla iz sadašnje Crvene zvezde.

"Zvezda ima vlasništvo i glas i mesto u ligi, to za njih nije aktuelno... Imamo dva sistema ABA ligu i preduzeće. U ligi glas ima 14 klubova, dok u preduzeću glas imaju osnivači i oni koji su uložili kapital. Klubovi imaju glas u delu koji se tiče lige, a preduzeće Sidro se bavi finansijama, marketingom i televizijskim pravima. Klubovi u vlasništvu imaju oko 80 odsto lige, dok je 20 odsto u vlasništvu privatnih lica koja su sprovela ideju Jadranske lige", rekao je Lorbek.

Predsednik takmičenja kazao je i da srpski klubovi imaju predstavnike u skupštini lige i preduzeća Sidro, koja su, kako je ocenio, najznačajniji organi. Lorbek je novinarima priznao da postoji mogućnost da Jadranska liga ostane s jednim mestom u Evroligi u budućnosti.

"Sada je formula definitivna i to može da bude problem u budućnosti, a ne sada. To će se desiti ako naši klubovi ne budu konkurentni u Evroligi. Ja čak mislim da možemo da vratimo da tri kluba idu direktno, ali treba redovno ulaziti u Top 16 ili doći do 'fajnal fora', a bilo bi super da neko nekad osvoji Evroligu. To takmičenje traži spektakl, konkurentnost, ratničke utakmice, kao što je bio duel Zvezde i Radničkog, samo da je na nivou konkurencije s Barselonom, Panatinaikosom, CSKA", rekao je Lorbek.

On je novinarima rekao da uprava neće pokušavati da napravi drugu Jadransku ligu, jer bi to ubilo domaća takmičenja, ali da bi mogla da je organizuje ako bi nacionalni savezi to od nje tražili.

Novinare iz Srbije posebno je zanimao budući status klubova sa Kosova, pošto je Balkanska liga nedavno dozvolila klubu Sigal iz Prištine da igra.

"Kod nas su klubovi vlasnici 80 odsto lige, tako da oni odlučuju. Liga je nastala zbog unutrašnjih potreba Olimpije i Cibone, jer slovenačka i hrvatska liga nisu tada bile jake za njih. Ideja je bila da imamo takmičenje koje je interesantno, a ne košta ništa. Sad, što se tiče Kosova, ako se klubovi slože da je to u njihovom interesu i da imaju nešto od toga, ja nemam ništa protiv. Sve zavisi od klubova. Tako je bilo i za Makabi, svi su glasali da udju u ligu jer pokrivaju sve troškove i svi su to prihvatili. Nismo mi to nametali, ne bismo prihvatili da nisu hteli", rekao je Lorbek.

Kosovska liga nije član ULEB-a, organizacije kojoj Jadranska liga pripada.

"Sa nama nema veze to što (Kosovo) nije član ULEB-a. Mi smo prihvatili Solnok, koji je platio da udje. Mi nikome ne namećemo da ovaj klub mora da udje... Sve odluke su donete saglasno", rekao je Lorbek.

2024 © - Vesti online