Subota 27.04.2013.
10:07
telegraf.rs

Silovateljima u proseku samo 7 godina robije, većina njih ponovo siluje po izlasku

Foto: Ilustracija
 

U MUP-u Srbije za Telegraf kažu da se, kada je silovanje u pitanju, u proseku radi o ljudima koji su već jednom bili osuđivani za to krivično delo.

Prema krivičnom zakonu, silovanje se u Srbiji kažnjava zatvorom od dve do 12 godina. Kako nam je rečeno u tužilaštvu, prosečna izrečena kazna za ovo krivično delo je sedam godina.

- Ukoliko je silovanje izvršilo više osoba, ako je izvršeno na naročito svirep način, ako su nastale teške telesne povrede, ukoliko je silovana osoba mlađa od 18 godina ili je silovanje dovelo do trudnoće žrtve, kazna je od tri do 15 godina zatvora – kažu u Republičkom javnom tužilaštvu, i dodaju da, ukoliko je silovano dete do 14 godina starosti ili u slučaju smrti žrtve, silovatelj dobija od pet do 18 godina zatvora.

Međutim, statistički podaci ukazuju na veliki problem. U čak 70 odsto slučajeva silovateljima se izriču kazne na granici zakonskog minimuma.

Možda se neko i ne bude složio sa ovim poređenjem, tek za razliku od Srbije, u određenim delovima sveta se za ovo krivično delo odrubljuje glava, a u “prestonici demokratije” (u Mičigenu, SAD) jedan čovek osuđen je zbog silovanja svog pitbula na 15 godina robije.

2024 © - Vesti online