Petak 26.04.2013.
19:55
Beta

Odbrana Mladića: U grobnicama ranije poginuli muslimanski borci

Ratko Mladić

Ruez, koji je bio glavni istražitelj haškog tužilaštva o Srebrenici, to je negirao, dozvoljavajući, ipak, mogućnost takvih pojedinačnih slučajeva. Po optužnici protiv tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Mladića (70), ta vojska je u danima pošto je 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu streljala oko 7.000 muslimanskih muškaraca, a hiljade žena, dece i staraca je proterala.

Odgovarajući na pitanje Mladićevog branioca Branka Lukića koliko je Muslimana iz Srebrenice bilo streljano po nalazima istrage koju je predovodio do 2001, Ruez je odgovorio da se taj broj stalno menja zbog ekshumacija koje su još u toku, ali da je broj žrtava, po dosadašnjim rezultatima, "veći od 6.000".

Na sugestiju branioca Lukića da se ne može isključiti mogućnost da su u grobnicama bili i poginuli u borbama, Ruez je uzvratio:

"Tela su bila u civilnoj odeći, nekima su ruke bile vezane iza leđa. Teško mogu pomisliti da su civili vezanih ruku bili ubijeni u borbi...Ali, možda je bilo i drugih".

Upitan koliko je muslimanskih boraca poginulo tokom pokušaja proboja iz obruča VRS oko Srebrenice ka Tuzli, Ruez je rekao da to nije bio predmet njegove istrage.

2024 © - Vesti online