Petak 26.04.2013.
15:50
Beta

Amfilohije: Trenutna Vlast nema monopol nad sudbinom naroda

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
 

Amfilohije je novinarima u Podgorici kazao da je crkva samo rekla da parafirani sporazum "Kosovo i Metohiju pretvara u bure baruta" i poručio vlastima u Srbiji da "jedna određena vlast u određenom trenutku nema monopol nad istinom i sudbinom jednog naroda".

"Bolje je na vreme skrenuti pažnju, a to radi crkva od pamtiveka...Ne vidim ja tu nekakvo mešanje u politiku. Shvatanje da određena struktura vlasti u jednom trenutku ima monopol na istinu i sudbinu naroda je davno prevaziđeno i pripada totalitarnom režimu, a mi pripadamo vremenu novih horizonata", zaključio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski ranije je ocenio da je briselskim sporazumom vlast u Beogradu priznala Kosovo, karakterišući taj dokument kao "ponižavajući".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je mitropolitu Amfilohiju i crkvi da povodom Kosova "neće voditi politiku Srbije".

Amfilohije je naveo da se crkva svojim stavom o sporazumu nije umešala u državne poslove, već da je "skrenula pažnju" da "rešenje nametnuto bombardovanjem 1999. godine i politikom međunarodnog faktora, nije dobro...i nije rešenje tog životnog
pitanja na Balkanu, nego Kosovo i Metohiju pretvara u bure baruta u Evropi".

2024 © - Vesti online