Petak 26.04.2013.
15:06
Politika

Kraj istrage o trgovini organima u 2014.

Foto: Ilustracija
 

Vilijamson je razgovarao sa predsednikom Vlade Republike Srbije i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Premijer Dačić je, kako je saopšteno, rekao da je ova istraga od prvorazrednog značaja i da specijalni istražni tim Euleksa ima punu podršku Vlade Srbije, tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Opredeljeni smo za nastavak saradnje i intenziviranje aktivnosti, s ciljem da se privedu pravdi svi koji su učestvovali u ovim monstruoznim zločinima”, rekao je premijer Dačić.

Šef specijalnog istražnog tima ocenio je da je dobra saradnja sa Tužilaštvom za ratne zločine i Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije od značaja za uspeh istrage. Kako saznajemo, saradnja sa tužilaštvom obavlja se na dnevnom nivou, čime je Vilijamson posebno zadovoljan.

"Do sada je saslušano više od sto svedoka i očekujemo da će istraga biti okončana sledeće godine”, kazao jeVilijamson u razgovoru sa premijerom Dačićem.

U ranijim susretima sa srpskim zvaničnicima, Vilijamson je najavio da njegova istraga neće biti ograničena samo na trgovinu organima, već će obuhvatiti sve zločine počinjene nad Srbima, koji su opisani u izveštaju Dika Martija.

U ranijim susretima, dogovorena je dinamika istrage, kao i budući koraci u zajedničkom radu na terenu u Centralnoj Srbiji.

Detalji istrage od koje Srbija mnogo očekuje i o kojima Vilijamson obaveštava naše zvaničnike, nisu poznati, jer je ranije dogovoreno da se u interesu istrage javnosti saopštavaju samo "protokolarne izjave”. Koliko se moglo saznati, na terenu u centralnoj Srbiji rade po trojica operativaca iz našeg tužilaštva, kao i iz tima tužioca Vilijamsona. Gde će tačno operativci istraživati nije precizirano ali se pod "radom na terenu” podrazumevaju i teritorija Kosova i Albanije. Prema tim izvorima, u istrazi ima znatnih napredaka ali su oni za sada strogo poverljivi.

Poseban značaj ima i iskaz svedoka srpskog tužilaštva, koji je obelodanjen sredinom septembra. Reč je o čoveku koji je bio direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji i koji je do detalja opisao čitav proces – od obuke, preko operacija u improvizovanim bolnicama do transporta na aerodrom u Tirani odakle su organi distribuirani na crno tržište.

2024 © - Vesti online