Petak 26.04.2013.
03:32
Vestionline

Srbi i Albanci da razmene teritorije?!

U Kongresu SAD se raspravljalo o situaciji u Srbiji i na Kosovu
 



Na dvočasovnoj sednici čiji je naziv bio "Kosovo i Srbija: Put ka miru", predstavljeni su stavovi članova Komiteta, Stejt departmenta, kao i predstavnika proalbanskih nevladinih organizacija, dok je srpske stavove predočio vašingtonski analitičar Obrad Kesić.

Preševsku dolinu Kosovu


"Vi pričate o nekoj vladavini prava kao rešenju za narode koji su stotinama godina u neprijateljskom odnosu. Zašto ne pustite da se taj problem reši tako što bi Srbi sa severa prišli Srbiji a Albanci iz Preševske doline Kosovu", rekao je Rorabaker Muru.

Posebno su oštri i temeljni prilikom postavljanja pitanja bili predsedavajući odbora republikanski kongresmen iz Kalifornije Dejna Rorabaker i njegov stranački kolega iz Teksasa Ted Po.

Rorabaker u jednom trenutku zapitao je Mura da li je tačno da je po briselskom sporazumu kosovskim bezbednosnim snagama zabranjeno da uđu na sever Kosova. Tek iz drugog pokušaja uspeo je da dobije decidiran odgovor "da, tako je".

Kongresmen iz Kalifornije, koji je prilikom proglašenja kosovske nezavisnosti bio pristalica tog procesa, sada je u svom uvodnom govoru naglasio da je to uradio zbog "prava na samoopredeljenje" koje se pominje i u američkom Ustavu.

On je, međutim, kazao da se sada zalaže i za davanje istog prava kosovskim Srbima sa severa, koji u ogromnom procentu ne žele da žive u nezavisnom Kosovu.

2024 © - Vesti online