Četvrtak 25.04.2013.
22:12
M. Stojiljković - Vesti

Katalonci imaju šanse protiv Bajerna: Barsa sanja podvig Partizana iz sezone 1984/85!

Istorijska pobeda protiv Kvins Park Rendžersa: Dragan Mance
 

Da li je moguće da jedan tim tokom utakmice ima posed lopte 63 odsto, a da na kraju izgubi sa 4:0? Moguće je! Da li je moguće da ekipa, za koju mnogi tvrde da je najbolja u istoriji fudbala, ne samo doživi tako ubedljiv poraz, nego bude potpuno nadigrana? I to je moguće.


Sve se to dogodilo u sredu na minhenskoj "Alijanc areni", gde su u prvoj polufinalnoj utakmici Lige šampiona fudbaleri Bajerna "razbili" rivale iz Barselone i stekli ogromnu prednost pred revanš 1. maja na stadionu "Kamp Nou".


"Bavarska mašina" je golovima Tomasa Milera (25. i 82. minut), Marija Gomeza (49) i Arjena Robena (73) nanela Barsi jedan od najtežih poraza u evropskim takmičenjima i njene šanse da se treći put u istoriji domogne finala na "Vembliju" pretvorila u "nemoguću misiju". Ili možda moguću?

Istorija se (ne) ponavlja


Barseloni je u revanšu potrebna pobeda od 4:0 ili više golova razlike, a upravo je u poslednjem meču ova dva kluba na stadionu "Kamp Nou" pobedila baš sa 4:0!
Bilo je to u četvrtfinalu Lige šampiona u sezoni 2008/09 kad su Mesi (dva gola), Eto i Anri doneli Kataloncima ubedljiv trijumf. U revanšu u Minhenu bilo je 1:1 i Barselona je otišla u polufinale, kasnije i finale gde je pobedom nad Mančester Junajtedom u Rimu (2:0) osvojila Ligu šampiona.

U revanšu im neće biti nimalo lako. U više od pet decenija dugoj istoriji evropskih takmičenja pod okriljem UEFA samo se tri puta dogodilo da ekipa uspe da nadoknadi minus od četiri gola iz prvog meča. Među tim ekipama je i naš Partizan. Crno-beli su to uspeli u sezoni 1984/85, u 2. kolu Kupa UEFA, kada su najpre poraženi u Londonu od Kvins Park Rendžersa sa 6:2, a onda su u revanšu u Beogradu, predvođeni nezaboravnim Draganom Manceom, isprašili Engleze sa 4:0. Identičan poraz nadoknadio je i portugalski Leikšoš protiv švajcarskog La Šo de Fondsa u Kupu kupova 1961/62, kada je u revanšu pobedio sa 5:0.

Ipak, za ovu priču najinteresantniji je podvig treće ekipe, a to je niko drugi do najveći Barselonin rival - Real Madrid. I to protiv Nemaca! "Kraljevski" klub je u sezoni posle Partizanovog podviga protiv KPR-a, takođe u Kupu UEFA, izgubio u Menhengladbahu od Borusije sa 5:1, a onda u revanšu u Madridu pobedio sa 4:0.


I još nešto. Da li znate ko je tada bio trener Borusije? Verovali ili ne - Jup Hajnkes, sadašnji trener Bajerna! Tada je kao mlad, 41-godišnji trener, ispustio veliku prednost, ali danas kao iskusni 67-godišnji trenerski vuk, teško da će doživeti istu sudbinu. Ili možda hoće? Sačekajmo 1. maj i revanš u Barseloni.

2024 © - Vesti online