Četvrtak 25.04.2013.
17:32
Nedeljnik

"Uslediće nova priznanja tzv. Kosova"

Neposredna posledica sporazuma Beograda i Prištine biće nova priznanja nezavisnosti tzv. Kosova, i to najpre među pet preostalih članica EU, smatra istoričar Dušan Bataković
 

"Zatim će i širom zemljinog šara, posebno manje države u Africi i Aziji, na koje se uporno vrši pritisak, i koje će, kad Srbija svojom voljom normalizuje odnose s Prištinom, izgubiti argumente da se dalje opiru aktu priznanja", izjavio je beogradskom "Nedeljniku" Bataković, direktor Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

Uz ogradu da nema dovoljno uvida u sve što je dogovoreno - pismeno ili usmeno, Bataković je ocenio da su u pregovorima s vlastima u Prištini "napravljeni neopravdani, preveliki ustupci, a malo je šta izboreno za srpsku zajednicu".

"Ako pogledate kakva su bila izborna obećanja srpske administracije izabrane maja prošle godine, jasno je da je došlo do kopernikanskog obrta u pristupu kosovskom pitanju: jedni su se zaklinjali da će ga braniti oružjem, drugi da će i život položiti samo da ga sačuvaju za Srbiji. Svi raspoloživi elementi ovog nacrta budućeg sporazuma ukazuju da se sprovodi suprotno", rekao je Bataković.

2024 © - Vesti online