Četvrtak 25.04.2013.
16:37
Beta

Srbi sa KiM odbili briselski sporazum

Srbi s Kosova traže od Vlade Srbije raspisivanja referenduma na kojem bi se narod izjasnio o briselskom sporazumu i o tome da li kosovski Srbi ostaju u ustavno-pravnom poretku Srbije, rekao je Ristić.

Slaviša Ristić

Posle sastanka u Beogradu s Dačićem i Vučićem, Ristić je rekao novinarima da 90 odsto Srba na severu Kosova ne prihvata sporazum iz Brisela.

"Ako država ima nameru da to (sporazum) sprovede, treba da zna da će to morati da urade mimo nas, a naravno, niko ne može biti jači od države - država može da povuče bilo koji potez i da skloni nas s ovih pozicija", kazao je Ristić i naveo da nije bilo razgovora o tome, niti takve pretnje.

Ristić je najavio da će se Srbi s Kosova mirnim putem boriti protiv briselskog sporazuma i najavio i protest u Beogradu, ali nije rekao kada. Nagovestio je da će taj protest organizovati kosovski Srbi i da će biti "izvan stranačkih stvari".

"Ovim sporazumom mi postajemo deo ustavnog poretka takozvanog nezavisnog Kosova i to je razlog zbog kojeg ga mi ne prihvatamo", rekao je Ristić.

On je rekao da su na sastanku Vučić i Dačić izneli argumente u prilog sporazumu i analizirali tačku po tačku, te je zbog toga sastanak trajao duže od tri sata. Ristić je dodao da su Srbi s Kosova spremni da odgovore na svaki poziv državnog vrha na dalje razgovore i drugu saradnju.

2024 © - Vesti online