Utorak 13.10.2009.
16:57

Tribunal ne da imunitet Karadžiću

"Čak i da je postojanje takvog sporazuma dokazano, ono ne bi ograničilo jurisdikciju Tribunala, ne bi obavezivalo Tribunal i ne bi predstavljalo zloupotrebu procesa", ocenilo je petoro sudija.

Prema navodima agencije Rojters, odluka sudija je konačna i njome se okončavaju pokušaji Karadžića, koji sam sebe brani, da se slučaj odbaci zbog navodnog dogovora s Holbrukom.

Karadžić, koji je prošle godine uhapšen i izveden pred Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju posle 11 godina bekstva, tražio je da se sve tačke optužnice odbace zbog navodnog sporazuma sa bivšim američkim posrednikom za Bosnu i Hercegovinu Holbrukom. Bivši predsednik Republike Srpske tvrdi da mu je Holbruk 1996. godine ponudio imunitet ukoliko se povuče iz javnog života.

Holbruk je u više navrata odbacio tu Karadžićevu tvrdnju. Karadžić tvrdi da se povukao sa mesta predsednika Republike Srpske i iz javnog života u zamenu za Holbrukovo obećanje da mu se neće suditi pred Međunarodnim sudom za dela počinjena tokom rata 1992-1995. godine u BiH.

Karadžić je u dve tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i u još 11 opština u BiH, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata od 1992. do 1995 u BiH.

Sudije su naglasile da Karadžić još može tokom suđenja da iznese dokaze o dogovoru s Holbrukom.

Početak suđenja Karadžiću zakazan je za 21. oktobar, ali on još može da zahteva više vremena da bi pripremio odbranu.
 

2024 © - Vesti online