Četvrtak 25.04.2013.
14:40
Beta

"Nazvati Srbe Bosancima - na granici uvredljivosti!"

Bosanac isto što i Krajišnik, ali je pre svega Srbin
 

"Način na koji je predsednik Srbije, u intervjuu BHT, označio Srbe iz Republike Srpske, na granici je prihvatljivosti i uvredljivosti", objavio je Vasić na sajtu SNSD.

On je poručio da se Srbi u Republici Srpskoj nikako ne mogu nazvati Bosancima, navodeći da je to "samo jedan od užih zavičajnih pojmova, kao i Podrinjci, Hercegovci, Krajišnici".

"Dodatni problem je u tome što političko Sarajevo i bošnjačke stranke 'Bosance' gledaju kao 'državnu naciju' u kojoj su sadržane samo različite vere i ništa više", ukazao je Vasić.

Prema njegovim rečima, termin "Bosanac" je "zaostavština socijalističke i komunističke bajke i ne odražava novo geografsko, političko i nacionalno stanje ni u BiH, ni na Balkanu".

"Realnost je takva da Srbi i Hrvati u BiH odbijaju da se deklarišu i nazovu 'Bosancima' i to treba uvažavati u javnoj i političkoj komunikaciji", zaključio je izvršni sekretar SNSD.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u emisiji "Intervju 20" BHT rekao kako su za njega Srbi iz Republike Srpske Bosanci, iako neki od njih ne vole da ih tako zovu.

2024 © - Vesti online