Petak 26.04.2013.
08:00
pressonline.rs

Nova Tojota šamar konkurenciji

Nova Tojota "avensis"
 

Kupce je očarao prevashodno zbog odličnog dizajna, a kada se na to doda da je tokom vožnje "utegnut" na svim poljima, za njega možemo reći da je iz japaske fabrike na drumove stigao kvalitetni automobil.

Prefinjen i napredan

Uz puno ljubavi prema detalju i težnjom ka savršenstvu ovaj četvorotočkaš je zadovoljstvo za svakog vozača i vizuelno je pravi praznik u očima svake estete. Dizajn "avensisa" s novom elegancijom jasno pokazuje da će se "Tojotina" limuzina i dalje "kupovati srca" mnogih vozača. Četvrta generacija ovog modela je sada prefinjenija i naprednija.

Kako bi videli od čega je "skrojena" ova "aždaja", imali smo jedinstvenu priliku da "drajverišemo" novog "avensisa" u verziji 2.0 D-4D sa motorom snage od 124 KS. Predstavio nam se sa upadljivim crtama, nizom novih detalja, kao i besprekornim unutrašnjim prostorom. Jedinstvenog je i modernog dizajna, a njegova unutrašnjost je prostrana, udobna i praktična. Na zadnjoj klupi ima dovoljno prostora za glavu i kolena. Šestostepeni manuelni menjač je odlično upakovan i ima veoma kratak hod ručice, kao i precizno menjanje stepena prenosa.


Inspirisan sportskim duhom

Kontrolna tabla je izuzetno pregledna, a dizajn kabine inspirisan je sportskim duhom. Kada sednete "za volan" ovog četvorotočkaša, otkrićete novu elegantnu i nesvakidašnju kabinu opremljenu nizom elemenata kojim je postignut dobar izgled i bolje upravljanje. Tokom vožnje pokazao se kao veoma stabilan zahvaljujući ESP-u koji objedinjuje rad ABS kočnica i elektronskoj raspodeli kočione sile vršeći nadzor nad proklizavanjem točkova u krivinama.

Maksimalno je startan i do "stotke" stiže za samo devet sekundi. Potrošnja u gradskim uslovima vožnje je 8,5, na otvorenom putu je maksimalno štedljiv i iz rezervoara istera šest litara dizela. Na "cajgeru" maksimalnu brzinu smo isterali na 210 km/h. "Avensis" se može podičiti i sa svojim enterijerom. Instrument tabla je sjajan primer progesivnog, elegantnog dizajna, dobro ukombinovanim mekim površinama, koja tokom noći blješti sitnim lampicama u raznim bojama.

Japanski inženjeri su pazili da porast dimenzija pretoče u veću prostornost putnika u unutrašnjosti. Komfor u ovom četvorotočkašu pruža sasvim dovoljno mesta za pet dvometraša. Na prvo mesto stavljen je kvalitet, funkcionalnost i preglednost gde god sedeli u automobilu. Vozač u "svom prostoru" ima maksimalnu funkcionalnost i totalnu preglednost. "Avensis" jednostavno izgleda stvarno dobro do detalja, i to počev od migavca, spoljnih retrovizora, zaštitne rešetke hladnjaka, istaknute linije karoserije, upadljivo oblikovani farovi... Međuosovinsko rastojanje je 2,7 metara, dok je dugačak 4,7 metara. U prtljažniku koji iznosi skoro 509 litara ima dovoljno mesta da se smeste tri velike putne torbe, kao i razne sitnice.


Bezbedan za čistu peticu

Njegova bezbednost je na vrhunskom nivou. U standarndoj opremi dolazi sa ABS-om, ESP-om, šest vazdušnih jastuka, tempomatom, signalizacijom za nevezivanje pojasa i mnogim drugim sigurnosnim dodacima. Euro NCAP je ove godine uveo novi sistem dodeljivanja nagrada koji je znatno strožiji i zahtevniji, ali ujedno i izazovniji za proizvođače automobila u takmičenju njihovih modela. I pored zahtevnih kriterijuma, "avensis" je dobio pet zvedica, što je ujedno i najveća moguća ocena bezbednosti i time pokazao da je uspešno napravljen automobil izuzetne sigurnosti. "Tojotino" novo čedo, u Srbiji se prodaje već od 22.850 evra.

Međutim, kao i za njegovu bezbednost, i mi "avensisu" dajemo najveću ocenu "5" za sve što nam je pružio tokom četvorodnevne vožnje širom Srbije.

2024 © - Vesti online