Sreda 24.04.2013.
15:25
Telegraf.rs

Samo šampion ABA lige siguran za Evroligu

U četvrtak počinje završni turnir Jadranske lige

Naime, pravila ULEB su jasna, ali su zakomplikovali Rusi. Kod njih se sada vrši bodovanje (kao i u bivšoj SFRJ do ove sezone), a ukoliko Himki izbaci CSKA u polufinalu VTB lige, ekipa iz Podmoskovlja će biti druga na rang-listi za dobijanje B licence ULEB.

E, sada, da bi ABA ostala sa samo jednim mestom, potrebno je da se u najmanje tri bolje rangirane lige (ABA je na 9. mestu rangiranja) dogodi iznenađenje i da klub sa A licencom ne osvoji nacionalni šampionat.

Ako Himki pobedi CSKA, imamo situaciju da u Italiji Sijena najverovatnije neće biti šampion, što znači da ABA liga u Evro ide sa šampionom ako se u još jednom prvenstvu desi slična stvar. Ispred ABA lige su Španija, Rusija, Italija, Turska, Litvanija, Grčka, Francuska i Nemačka.

U Turskoj su, recimo, Galatasaraj i Banvit timovi bez B licenci, a mogu da iznenade, dok se nadamo da istih, po nas neprijatnih, neće biti u Litvaniji (Žalgiris, Lijetuvos ritas) ili Grčkoj (PAO i Olimpijakos).

Dakle, u subotu 27. aprila ekipa koja osvoji ABA prsten, ali pod uslovom da ispunjava uslove za dobijanje B licence (dvorana sa 5.000 mesta, dva hotela sa četiri zvezdice i 100 km od aerodroma) može da računa na igranje u Evroligi.

2024 © - Vesti online