Četvrtak 25.04.2013.
08:00
B92

Niže cene goriva smanjuju potražnju za hibridima?

Foto: Ilustracija
 

Toyota smatra da je ovaj poslednji faktor veoma bitan i procenjuje da bi niže cene benzina u SAD mogle značajno da poremete godišnji plan prodaje Priusa i drugih vozila sa hibridnim pogonima na tržištu te zemlje.

Japanski proizvođač planirao je da u 2013. godini kupcima u Sjedinjenim Državama isporuči oko 250.000 hibrida, ali je moguće da taj cilj neće biti dostignut upravo zbog nižih cena goriva. Tojota je u 2012. plasirala 236.659 vozila na hibridni pogon u SAD.

Podatak o vezi između cene benzina i broja prodatih hibrida stigao je od izvršnog direktora Tojote u SAD, Džima Lenca (Jim Lentz). On je ovu uzročno-posledičnu vezu uporedio sa činjenicom da sa porastom cene benzina opada kupovina kamioneta, pik-ap, SUV i sličnih vozila koja imaju veliku potrošnju goriva.

Prema poslednjim podacima, prodaja Priusa u SAD u prvom kvartalu 2013. jeste nešto manja u odnosu na isti period 2012. godine, ali je zato ukupna prodaja Tojota i Lexus hibrida porasla za 2,4 odsto u poređenju sa prvim tromesečjem 2012. Na osnovu toga može se zaključiti da su niže cene benzina zaista uticale na prodaju hibrida, ali samo kada je reč o jeftinijim modelima, dok su oni skuplji, među kojima su i premijum hibridi marke Lexus, zabeležili rast prodaje.
 

Toyota prodala preko 5 miliona hibrida od 2000. godine.

2024 © - Vesti online