Sreda 24.04.2013.
14:57
Beta

Osnovana Crnogorska katolička crkva

Osnivanje Crnogorske katoličke crkve suprotno dogovoru s Vatikanom
 

Jovović, međutim, podseća da je Crna Gora 2011. godine potpisala Temeljni ugovor sa Svetom stolicom, kojim je regulisan status Katoličke crkve u Crnoj Gori. On kaže da se taj međunarodni akt mora poštovati, a da je osnivanje Crnogorske katoličke crkve izvan toga.

Pre potpisivanja Temeljnog ugovora, Jovović je kritikovao Vladu zbog toga što se u tom aktu ne pominje "više hiljada Crnogoraca katoličke vere". Crnogorci-katolici, prema rečima Jovovića, jedan su od nosilaca državno-duhovnog kontinuiteta Crnogoraca i Crne Gore.

Više stotina vernika i građana Bara, podsetio je Jovović, obraćali su se još 1998. godine, kada je imenovan sadasnji Nadbiskup barski, sa zahtevom da se ne dsikriminišu Crnogorci katoličke ere.

Prema njegovom objašnjenju, notorna je činjenica da je Dukljansko-barsku nadbiskupiju utemeljio kralj Zete, države predhodnice Crne Gore, Mihailo Vojislavljević. Nadbiskupiju je obnovio knjaz Nikola Petrović, konkordatom sa Vatikanom 1886. godine.

Po tumačenju Jovovića, Barska nadbiskupija i Kotorska biskupija su "autohtone crnogorske duhovne institucije koje baštine vernici crnogorske, hrvatske i albanske nacionalnosti".

2024 © - Vesti online