Sreda 24.04.2013.
12:41
Vesti

Đokoviću i Rolan Garos!

Đoković uništio Nadalovu magiju u Monte Karlu

Novak Đoković spreman je za sledeći korak, osvajanje Rolan Garosa, jedinog grend slema koji mu nedostaje, ocenjuju svetski mediji posle Noletove sjajne partije u finalu Monte Karla, kada je okončao osmogodišnju vladavinu Španca Rafaela Nadala i pobedio 6:2, 7:6 (7:1).


"Briljantni Đoković svrgnuo Nadala i postao kralj Monte Karla", piše "Dejli mejl", dok je "Indipendent" dao naslov "Novak okončao Nadalov epski niz i raspalio ambiciju da osvoji Francusku".


Posebno se ističe da je Srbin zbog povrede zadobijene u Dejvis kupu protiv selekcije SAD bio jedva u stanju da započne turnir u Kneževini i da se svakodnevno konsultovao sa doktorima da li uopšte da zaigra.


"Ako dođe sasvim spreman u Pariz, Đoković deluje da je spreman da savlada i poslednju prepreku i prvi put pobedi Nadala na šljaci na tri dobijena seta".


Španski "As", koji na sajtu ima posebnu temu posvećenu Nadalu, konstatovao je da je "Đoković uništio Nadalovu magiju u Monte Karlu" dok "Marka" priznaje da je Novak "svrgnuo sa trona Rafu", verovatno svesna da se i dominacija španskog tenisera na šljaci posle ovoga dovodi u pitanje.


Novak u 34 meča protiv Španca ima 15 pobeda, bilans na šljaci je 12:3 za Nadala, a u finalnim mečevima je 8:8.
 

Analitičar "Gardijena" konstatovao je da Novak igra na šljaci agresivnije od bilo kog Nadalovog rivala, da napada loptu dok se još uzdiže i da su njegovi prosečni udarci bili sa visine od 106 cm, dok su prethodni protivnici španskog tenisera udarali lopticu na 125 cm iznad šljake.
 

Ukoliko Đoković u dobroj formi dočeka Rolan Garosa i osvoji prestižni turnir postaće tek peti teniser profesionalne ere koji je osvojio sva četiri grend slema, posle Roda Lejvera, Agasija, Rodžera Federera i Nadala, s tim što se u vreme Australijanca Lejvera, uglavnom, igralo na dve podloge, travi i šljaci, dok danas imamo i beton i to u nekoliko varijanti (brži, sporiji).
 

Upravo je Rolan Garos turnir koji nedostaje velikom broju asova (Sampras, Konors, Mekinro, Beker, Edberg), pa su često trofeje u Parizu osvajali specijalisti za šljaku koji nisu blistali na drugim podlogama (Brugera, Muster, Gomez, Kerten), pre nego što je zavladao skoro neprikosnoveno Nadal.

Francuzi "guraju" Nadala?


Španski mediji se posle Monte Karla bave mogućnošću da organizatori Rolan Garos dodele Nadalu neko bolje mesto od petog koje trenutno zauzima na ATP listi, na šta imaju pravo i što se u Vimbldonu redovno radi, kako bi izbegao duele sa Noletom, Federerom ili Marejem pre polufinala. Te informacije potvrdio je i Gi Forže, član organizacionog odbora Rolan Garosa:


"Pošto možemo da ih gledamo u završnici turnira narednih nedelja, bila bi šteta da se sastanu već u četvrtfinalu Rolan Garosa. Grend slem turniri imaju pravo da promene položaj nosilaca zbog ranijih rezultata, to se radi na Vimbldonu, ne bi bilo nelogično da se primeni i u Parizu".

2024 © - Vesti online