Sreda 24.04.2013.
04:49
RTS

"Srbijagas" se deli na dve firme

Sigurno ćemo proveriti poslovanje "Srbijagasa": Zorana Mihajlović
 

Reformisanje "Srbijagasa" podrazumeva da od tog preduzeća budu formirane dve firme: jedna bi bila "Transgas" čije bi zaduženje bilo skladištenje i transport gasa, a drugo, "Srbijagas", koji bi se bavio trgovinom gasa. Ministarka kaže da bi takva reforma bila u interesu i zaposlenih u "Srbijagasu", ali i potrošača.
 

Poskupljuje struja

 

Ministarka energetike najavila je i da će struja sasvim sigurno poskupeti, ali nije mogla da precizira koliko.

 

"Cene ne određuje ministarstvo, nego Agencija za energetiku", ukazala je Mihajlovićeva, ocenivši da će se neći rešenje da poskupljenje bude prihvatljivo i za EPS i za potrošače.

Potrošači bi tako mogli bolje da kontrolišu kvalitet i cenu gasa, kaže Mihajlovićeva. Objasnila je i da je država te reforme trebalo da obavi pre dve godine.
 

Najavila je da je plan da se u budućnosti formira i treće preduzeće, "Transnafta". Prema njenim rečima, ta tri preduzeća bi bila akcionarska društva stopostotno u vlasništvu države, koja bi kontrolisala njihovo poslovanje.
 

Govoreći o odluci direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića da ne dozvoli antikorupcijskom timu ministarstva da uđe u to preduzeće, ministarka je rekla da resorno ministarstvo ima pravo nadzora i da će, sasvim sigurno, "obaviti svoj posao i proveriti da li je bilo propusta u sistemu".

2024 © - Vesti online