Sreda 24.04.2013.
01:39
Beta

Dodik: Američki ambasador me frustrira

Milorad Dodik: Sve kod Muna ga frustrira
 

Kako je preneo Radio RS, Dodik je rekao da mu je "zaista frustrirajuće" da ponavlja Munu da RS neće rušiti crkve po Srebrenici, a da "ništa manje nije frustrirajuće slušati ga uoči lokalnih izbora da je neprihvatljivo da Srbin bude načelnik opštine Srebrenica i uporno mu ponavljati da svi moraju biti jednaki u toj izbornoj trci".

"Frustrirajuće je slušati ga i da je Jašarevićev artiljeriski pir po Ambasadi SDA u Sarajevu incident, a ne terorističk čin, kao što je frustrirajuće ponavljati mu da je rešavanje pitanja imovine već dogovoreno, ali se ne provodi zbog političara u Federaciji BiH", naveo je Dodik.

On je rekao da je frustrirajuće slušati i stalna nastojanja ambasadora SAD da se Ustav BiH izmeni na štetu Republike Srpske, kao i da je velika frustracija "kada u Butmiru okruženi tenkovima NATO treba da pokažete demokratski kapacitet".

"Od svega najveću frustraciju proizvodi činjenica da američki ambasador ima viziju države, koju ne deli više od polovine stanovnika BiH i cela Republika Srpska", rekao je Dodik.

Ambašador SAD u BiH Patrik Mun rekao je da se tokom svoje današnje posete Banjaluci neće sastati sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, navodeći da su ti sastanci "postali frustrirajući zato što Dodik jedno govori danas, a sutra nešto sasvim drugo".

Predsednik RS je kazao da mu je "drago što je ambasador Mun u Republici Srpskoj, što je u poseti institucijama koje funkcionišu", dodajući da je Munu potpuno jasno da "sebi ne može priuštiti takvu ekskurziju po Federaciji BiH, pošto ni sam nije siguran ko je ko u tom entitetu, jer je tome i sam doprineo mešajući se u izborni proces u tom entitetu".

"Što se tiče saradnje sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), moram ga podsetiti da sam još predsednik najjače partije u Republici Srpskoj i da ćemo, voleo on to ili ne, morati razgovarati, jer niti sam ja birao njega, niti je on birao mene", poručio je Dodik.

Po rečima Dodika, i njega i Muna su izabrale okolnosti koje nalažu potrebu međusobne saradnje, u najboljem interesu građana.

"Želim na kraju da istaknem da veoma poštujem SAD i da su nesporna svetska velesila. Uveren sam da će sledeći diplomata iz te države koristiti diplomatski rečnik i dobru diplomatsku praksu, i da neće izlaziti iz okvira Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", naveo je Dodik.

2024 © - Vesti online