Utorak 23.04.2013.
17:06
Beta

Bus-plus kontrolori u svakom autobusu

Prodaja karata opala za 20 odsto
 

Trenutno putnicima karte pregleda 250 kontrolora koji su u martu napisali za četvrtinu više opomena nego u istom mesecu prošle godine. Kako ističu iz gradske uprave "više nemaju odakle da finansiraju javni prevoz", kao i da trenutni prihodi pokrivaju tek 40 odsto troškova prevoza, dok se 60 odsto finansira iz gradskog budžeta.

"Ne ostaje nam ništa drugo nego da uvedemo 2.000 kontrolora i ulaz isključivo na prednja vrata, pa samo ko ima kartu može da se vozi. Godišnje izdvajamo 100 miliona evra da građani ne bi plaćali ekonomsku cenu karte i bićemo u situaciji da za 50 odsto smanjimo broj vozila ako se tako nastavi. To, s druge strane, nije pošteno prema Beograđanima koji uredno plaćaju kartu", rekao je nedavno gradonačelnik Dragan Đilas.

Direkcija za javni prevoz pozdravila je ovu inicijativu jer će biti smanjen broj švercera.

"Svako povećanje broja kontrolora smanjiće šverc u gradskom prevozu, što direktno dovodi do povećanja prodaje karata, pa samim tim i prihoda. Povećanjem prihoda pokrio bi se trošak za dodatno angažovanje kontrolora i smanjio iznos finansija iz budžeta za subvencionisanje prevoza", kažu u Direkciji.

S druge strane, u Busu plusu ističu da su ukupni prihodi od dopuna personalizovanih i nepersonalizovanih karata u martu i februaru pali za skoro petinu u odnosu na prošlu godinu i da su se u gradu zbog toga odlučili da preduzmu ovakvu meru kako bi povećali zaradu.

2024 © - Vesti online