Utorak 23.04.2013.
16:54
Beta

Obeležena 198. godišnjica Drugog srpskog ustanka

Početak Drugog srpskog ustanka se obeležava i kao Dan Vojske Srbije
 

Povodom 198. godišnjice od početka Drugog srpskog ustanka i Dana Vojske Srbije, lovorov venac je u ime Vlade Srbije položio ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, a u ime Vojske Srbije general Goran Radovanović. Obradović je na centralnoj manifestaciji rekao da Takovo svi doživljavaju kao živu istorijsku čitanku u kojoj je utemeljeno stvaranje nove Srbije i njena državnost.

"Istorijska sećanja nas rastužuju i ohrabruju i podsećaju na Takovo, Takovski ustanak, i reči Miloša Obrenovića koje je izgovorio ustanicima: 'Evo mene, eto vam rata s Turcima'", rekao je Obradović.

Ministar je danas u Takovu pozvao na pomirenje svih političkih protivnika u Srbiji zbog budućnosti države.

"Priključenje Evropskoj uniji znači puno uvažavanje našeg identiteta i suverentiteta", istakao je Obradović.

U Takovu, 23. aprila 1815. godine, Miloš Obrenović je na skupu starešina objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti. Posle dvomesečne borbe Turci su se zadržali u Beogradu i još nekoliko utvrđenih gradova. Diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, kojim je priznat za vrhovnog srpskog kneza. On je, mirnim putem, 15 godina gradio autonomiju Srbije u okviru Otomanskog carstva i svoju vlast u Srbiji. Porta je autonomiju Srbije priznala hatišerifom 1830. godine.

Povodom 198 godina od početka Drugog srpskog ustanka opština Gornji Milanovac obeležila je i svoj dan. Na svečanoj sednici Skupštine opštine su uručena tradicionalna priznanja - plaketa "Takovski ustanak". To priznanje je ove godine dobilo preduzeće "9. septembar". Zlatne plakete dodeljene su ministrima u Vladi Srbije Milutinu Mrkonjiću i Velimiru Iliću, košarkašu Dejanu Tomaševiću i još sedmorici pojedinaca.

2024 © - Vesti online