Utorak 23.04.2013.
13:19
Beta

Vučić hoće dogovor sa Srbima sa Kosova

Sada nam je više nego ikad potrebno jedinstvo: Aleksandar Vučić
 

"Srbija u užasno teškim okolnostima nije mogla da postigne bolje i više u pregovorima o Kosovu", rekao je Vučić i dodao da mu je savest mirna jer je učinio sve da zaštiti državu i narod.

"Pozivam Srbe sa Kosova na ujedinjenje (u sprovođenju sporazuma) jer mi ne možemo bez našeg naroda niti on može bez svoje države. Očekujem dogovor sa Srbima na severu Kosova i da izađemo ujedinjeni, a ne razjedinjeni kao obično", rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik vlade je naveo da ne sme ostati sumnja da Srbija nije mogla bolje jer "bolje nije moglo" u situaciji u kojoj nije imala saveznike, a tek je "ovog trenutka postala zemlja koja ima jednak ugled kao i zemlje u regionu".

"Nismo likovali kada je Evropska komisija dala preporuku za početak pregovora, a moći ćemo da se pohvalimo kada građani budu bolje živeli i kada budu mogli da sagledaju bolju perspektivu za sebe i svoju decu", rekao je on.

Očekujem da Vulin ostane u timu

 

Aleksandar Vučić kaže da je gotovo siguran da će direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin "ostati u timu koji će raditi u interesu građana Srbije".

 

"Gotovo sam siguran u to, ali ja nisam Aleksandar Vulin. Razgovarao sam sa njim više puta, pokušaću i danas, a on će odluku kakva god bude, saopštiti danas ili sutra", rekao je Vučić.

 

Pojedini mediji naveli su juče da će Vulin podneti ostavku jer nije zadovoljan sporazumom iz Brisela o Kosovu. Prvi potpredsednik vlade je naveo da je Vulin "dobar, požrtvovan, ozbiljan i odgovoran čovek koji se tako ponašao i tokom pregovora o Kosovu u Briselu".

 

Upitan o primeni briselskog sporazuma, Vučić je odgovorio da očekuje osnivanje komisije za primenu dogovorenog i razgovore sa Srbima sa severa Kosova.

"Postoje različiti rokovi, ali nisu bitni 10. maj ili 15. jun, nego je važno da uradimo nešto u interesu naroda", rekao je prvi potpredsednik vlade.

Na pitanje da li očekuje opstrukcije u sprovođenju sporazuma, Vučić je kazao da nije lagao narod i da je jasno rekao šta je loše i ponešto dobro u briselskom sporazumu.

Dodao je da su jučerašnji protesti protiv sporazuma bili minorni jer je na jednom bilo 1.485 ljudi, a na drugom 497.

Na pitanje da li je dobio međunarodne garancije da pitanje Vojvodine u budućnosti neće biti otvoreno, Vučić je kazao da to pitanje nisu otvarali neki drugi, nego Srbi.

"Kada biste im odgovorili, usledili bi napadi iz svog oruđa i oružja iz srpskih medija tako da to nije problem za druge nego je to naš problem i pitanje naše neodgovornosti", rekao je Vučić.

2024 © - Vesti online