Ponedeljak 22.04.2013.
15:31
Beta

Kacin: Preporuka EK očekivana i dobrodošla

"Dosledna primena do sada postignutih sporazuma i nastavak dijaloga o energetici i telekomunikacijama je neophodno kako bi se ovaj pozitivan razvoj događaja očuvao i nastavio", rekao je Kacin.

Jelko Kacin

Kacin je pozdravio odluke vlada Srbije i Kosova da brzo prihvate sporazum postignut u Briselu uz posredovanje visoke predstavince EU Ketrin Ešton, kao i jučerašnju ratifikaciju sporazuma u parlamentu Kosova.

"Sporazum o nadležnostima zajednice srpskih opština je ključan iskorak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine na osnovu koga je Evropski parlament u svojim izveštajima pozvao Savet EU da otvori novu fazu evropskih integracija Srbije i Kosova", navodi se u saopštenju.

Kacin je ukazao da je od velike važnosti da evropske i kosovske institucije zajedničkim naporima što pre počnu da sprovode reforme iz mape puta za viznu liberalizaciju, i dodao da vizni režim donosi isključivo negativne ekonomske posledice i produbljuje osećaj izolacije.

"Svi građani Kosova zaslužuju da uživaju punu slobodu kretanja i zato EP poziva Komisiju na pro-aktivan pristup ovom pitanju," navodi Kacin u saopštenju.

Vestervele traži od Srbije i Kosova dalji napredak

Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele (Guido Westerwelle) izjavio je da je sada najvažnije da sporazum sklopljen između Beograda i Prištine bude sproveden.

"Želimo da ono što je dogovoreno između Srbije i Kosova sada bude i primenjeno, da zaista bude sprovedeno u praksi", rekao je Vestervele.

2024 © - Vesti online