Ponedeljak 22.04.2013.
14:29
Đ. Barović - Vesti

Dorohin: Beograd je morao da kaže "njet"!

Pavel Dorohin, poslanik ruske Dume

Da li ste upoznati sa sporazumom Beograda i Prištine i kako ga ocenjujete?


- Mislim da je Vlada Srbije suviše brzo pristala na uslove koji nisu povoljni po vašu zemlju. Očigledno je na takvu odluku uticao mit o stupanju u Evropsku uniju, ali hladan tuš je usledio samo nekoliko minuta po stavljanju parafa jer je Evropska unija objavila da to još ništa ne znači i da Srbi tek treba da dokažu svoju lojalnost. Utisak je da je to razgovor gospodara sa slugama i zato verujem da će Skupština Srbije doneti pravu odluku.


Da ih Vi savetujete, da li bi odgovor bio "njet"?


- Naravno da bi odgovor bio "ne ratifikujte taj sporazum" jer time legalizujete situaciju da sa EU razgovarate kao što sluga razgovara sa gospodarem. Umesto toga okrenite se Rusiji jer tada bi to bio razgovor ravnopravnim partnera, a mogućnosti te saradnje su beskrajne.

Srpski mentalitet

 

Da li Vam je bilo čudno da se Komitet za odbranu generala Mladića prvo osniva u Rusiji, a ne u Srbiji?
- Iskreno, jeste i trebalo mi je malo vremena da shvatim.


Uspeli ste da shvatite srpski mentalitet?


- Upravo zato što smo osetili da se srpska braća kolebaju, rešili smo da se odluče, odnosno da mi počnemo prvi. Pa, Srbija je Rusija na Balkanu.

Predsednik Putin je poručio premijeru Dačiću da Rusija ne može da pomogne Srbiji ako to ona sama ne čini. Da li je sve tako jednostavno?


- Jeste, upravo tako. Utisak je da Srbija ne želi sebi da pomogne. Mi predlažemo i nudimo finansijsku pomoć, kredite, zajedničke gasne i naftne projekte, ali svaki put nam u Vladi Srbije odgovaraju: "Sačekajte da se prvo posavetujemo sa Briselom." Braćo Srbi, Brisel vam ne pomaže, on samo postavlja nove i nove uslove.


Ipak, da li je mali signal da se nešto menja to što je Srbija postala posmatrač u Zajednici dogovora o kolektivnoj bezbednosti, svojevrsnoj naslednici Varšavskog pakta?


- To je velika, jaka, rastuća organizacija i Srbija ne treba da se boji da ako pristupi tom članstvu više neće biti deo Evrope, Srbija je već u Evropi. Uostalom, pogledajte na primeru Kipra posledice saveza sa Evropskom unijom.


Izneli ste podatak da je zdravlje Mladića narušeno i da će doživeti Miloševićevu sudbinu.

- Sumnjamo da se u lečenju generala Mladića koriste otrovi s odloženim dejstvom koji se samo talože u njegovom organizmu. U pitanju su lekovi koji mogu da isprovociraju neko novo, mnogo opasnije oboljenje.


I za Miloševića vlada Rusije dala garancije za lečenje u Moskvi, ali je Tribunal to odbio.


- Tada je Rusija bila slabija. Rusija je sada jača i zato i mislim da ćemo naša država sada uspeti u toj želji da pomogne. Jer, u Hagu sede gospodada koja razumeju samo silu.

2024 © - Vesti online