Nedelja 21.04.2013.
09:09 >> 09:34h
Smedia

Poskupljuje hrana pred praznike

U korpi sve manje namirnica, jer su cene sve veće
 

Slabija ponuda osnovnih životnih namirnica svakako će uticati na rast cena hrane, ističe Milan Prostran iz PKS.

- Za građane je, ipak, delimično dobra vest to što su i proizvođači namirnica svesni da nemaju kome da prodaju robu, ako je učine značajno skupljom. Danas postoje svega tri proizvoda koji se kupuju, bez obzira na cenu. To su hleb, ulje, mleko... Na svemu ostalom ljudi koji su sve siromašniji počinju da štede - zaključuje Prostran za Blic.

Dugoročno se, međutim, ni kod nas, a ni u svetu, dodaje on, ne očekuje trend sniženih cena hrane.

- Država se, kroz akcije poput "socijalne korpe", ali i kroz prošlonedeljnu ponudu prodaje žita preko Republičkih robnih rezervi trudi da smanji pritisak na cene krajnjih proizvoda. Zato je i cena pšenice od 23 dinara ispod one koja je nedavno plaćana za žito. Ova mera će svakako uticati da namirnice proizvedene od žitarica ne poskupe - objašnjava Prostran.

Monopolisti trostruko poskupljuju proizvodnju hrane


Repromaterijali za prolećnu setvu skuplji su za 30 do 40 odsto zbog monopola u trgovini, što direktno utiče na proizvodnju, rekao je u Koštunićimapredsednik Regionalnog zadružnog saveza Kraljeva Aleksandar Negojević, koji je razgovarao sa članovima Zemljoradničke zadruge.

Zadrugari tvrde da su semenski materijal, sada u jeku prolećne setve, i hemijska sredstva za zaštitu bilja i useva, preskupi i da u nestašici para koriste sopstvena - neproverena, semena.

"Proizvođači semena i hemijskih preparata prodaju velikim trgovinskim lancima koji posle diktiraju cene na tržištu, a većina zbog raznih marži ima višu cenu i do 40 odsto u odnosu na proizvođačku, što na kraju plaćaju seljak i potrošač", rekao je Negojević, koji je najavio da će Regionalni zadružni savez Kraljeva, koji opslužuje 15 opština ovog dela Srbije, osnovati sopstveno zadružno preduzeće za snabdevanje poljoprivrednika semenima, hemijskim preparatima i ostalim repromaterijalom za poljoprivredu.

"Sada ćemo mi biti partner trgovini, jer ćemno uzeti velike količine robe i distribuirati ih zadrugama i proizvođačima na ovom području, bez zaračunavanja marže, jer je naš zadatk povećanje proizvodnje, a ne profit", istakao je Negojević.

2024 © - Vesti online