Nedelja 21.04.2013.
13:03
J. ARSENOVIĆ, B. RAJIĆ - Vesti

Izdaja, tražimo referendum!

Srbi sa severa Kosova najavljuju neposlušnost Beogradu
 

Oni su za sutra najavili veliki narodni sabor u Mitrovici na kome će odbaciti sporazum i s koga će uputiti zahtev državnim organima Srbije da ne potpišu parafirani sporazum za koji kažu da je protivan Ustavu Srbije.

Odbili da idu u Kruševac

Nikolić, Vučić i Dačić pozvali su predsednike srpskih opština sa severa i načelnika kosovsko-mitrovičkog regiona da u subotu dođu u Kruševac, gde je državni vrh prisustvovao svečanosti povodom Dana Vojske kako bi im objasnili šta su to parafirali u Briselu.
Kako "Vesti" saznaju, Srbi su odbili poziv i poručili vladajućem trojcu da oni dođu u Mitrovicu i tu objasne narodu svoju "državničku odluku".

Jedan od lidera kosmetskih Srba Marko Jakšić najavljuje da će Srbi u ponedeljak formirati i srpsku skupštinu koja će obuhvatiti ne samo srpske opštine sa severa, već će biti otvorena i za Srbe južno od Ibra.

Srbi sa severa su jedinstveni i u nameri da već od ponedeljka krenu sa sakupljanjem 100.000 potpisa širom Srbije sa zahtevom da se raspiše referendum na kome će se građani izjašnjavati da li su za EU ili za Kosovo.


- DSS ima sporazum sa naprednjacima da oni neće taj zahtev za referendumom da blokiraju, pa ako građani kažu da im je važnija EU, neka onda vlast promeni Ustav i otpiše deo teritorije. Ali, ako građani kažu da im je važnije Kosovo, onda vlada mora da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore - dodaje Jakšić.


Za Srbe sa severa nema spora da je na delu teška izdaja.
- Iako nije prva u istoriji našeg naroda, ona je najteža jer je sada država pristala da ukine samu sebe, i to zbog nekakvog datuma! U stvari, mislim da se radi pre svega o obavezi koju su na sebe prihvatili Vučić i Nikolić iz vremena kad su razbijali Srpsku radikalnu stranku i kad su na sebe preuzeli da žrtvuju KiM, a da će im kao bivšim radikalima biti oproštena radikalska prošlost i omogućeno da formiraju vladu. Na zapadu su procenili da će narod lakše kapitulaciju progutati kada je potpišu evroradikali, nego Tadićevi evroslinavci - zaključuje Marko Jakšić.

Premijer da sprovede Sporazum

Poslušnost svojoj matičnoj partiji odbio je i Krstimir Pantić (SNS), zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
- Niko nema pravo da ubeđuje Srbe na severu da će živeti bolje jer će komandiri policijskih stanica biti Srbi. To nije ustupak jer su i do sada sada komandiri bili Srbi... Šaljem poruku zvaničnom Beogradu, ali i premijeru Dačiću da on uzme ovaj sporazum i da dođe da ga sprovede zajedno sa Hašimom Tačijem - rekao je Pantić.

2024 © - Vesti online