Subota 20.04.2013.
15:51
seecult.org

Kusturica: Novac je danas glavni Bog

Jaz između bogatih i siromašnih će dovesti do novog fašizma ili ekstremnog komunizma, tvrdi Kusturica

Dok piše roman inspirisan Dostojevskim, Kusturica je počeo i pripreme za novi film "Ljubav i rat", u kojem će igrati Monika Beluči, a i on će imati jednu od glavnih uloga, tumačeći monaha. Kusturica planira da film prikaže 2014. na Filmskom festivalu u Kanu, na kojem je dva puta osvojio Zlatnu palmu.

U intervjuu "Ruskoj gazeti" u Sočiju, gde je nastupio s bendom "No Smoking Orchestra", Kusturica se, uz stare stavove o raspadu Jugoslavije, ulozi velikih sila i Vatikana u njenom razbijanju, NATO bombardovanje i doprinos Rusije okončanju krize, osvrnuo i na aktuelnu finansijsku krizu, budućnost Evrope, perspektive socijalizma u svetu…

"Mislim da se cela Evropa sada nalazi u dubokoj sistemskoj krizi. Vojno-industrijski kompleks ne radi punim kapacitetom, njegovi proizvodi nisu traženi i nemaju kome da se prodaju. Svet se menja. U prvi plan izlazi, na primer, Kina. Indija joj diše za vratom. Rusija postaje bogatija i na nju takođe treba računati. Vi mislite da se Zapadu to sviđa? Eto, nedavna situacija na Kipru sasvim dobro ilustruje moje reči. Tamo su vlastiti, evropski problemi, rešavani na račun Rusije", rekao je Kusturica.

Povodom nedavne sahrane venecuelanskog predsednika Uga Čaveza, on je rekao da su milioni ljudi sa suzama u očima prolazili pored njegovog odra, dok drugi milioni, oni bogatiji, iako ga nisu anatemisali, nisu mnogo ni tugovali. Prema njegovim rečima, krajnosti između bogatih i siromašnih posebno su zaoštrene u Latinskoj Americi i to će "dovesti ili do fašizma ili do radikalnog komunizma", mada se u pojedinim zemljama, na primer u Argentini i Brazilu, ispoljavaju i socijalistički odnosi u društvu, ali bez, kako je rekao, fanatizma.

"I meni se čini da će to biti veoma mogući trend u budućnosti za sve ostale zemlje na kontinentu", rekao je Kusturica, ocenjujući da "novac vlada svetom, ne moral, ne zdravi smisao, ne ljubav".

"Cinični račun. I sad se to ispoljava na izrazito oštar način. To je ogromna tragedija. Novac je glavni Bog kome se klanjaju, radi koga se vrše milioni prestupa, i malih, i krivičnih, i državnih", rekao je Kusturica.

On je ponovio i stavove o Holivudu, koji je za njega postojao do 60-ih, posle čega se pretvorio u "fabriku za proizvodnju video-igrica".

2024 © - Vesti online